Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Θέμα την έντονη δυσοσμία στις περιοχές Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Πειραιά.Για μια ακόμη φορά οι περιοχές Κερατσινίου, Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά υποφέρουν από την έντονη δυσοσμία, που είναι διάχυτη στην περιοχή από το πρωί της Πέμπτης όπως και το καλοκαίρι του 2017 αλλά και προηγούμενα. Αυτή η αποπνικτική μυρωδιά έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αντιμετωπίζουν και αυτή την κατάσταση, η οποία γίνεται χειρότερη κατά τη θερινή περίοδο.
Είναι διάχυτη η άποψη μεταξύ των κατοίκων ότι η δυσοσμία οφείλεται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (slops) και εμπορίας πετρελαιοειδών της Oil One, συμφερόντων ομίλου Μελισανίδη, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μόλις 100μ από κατοικημένη περιοχή. Εγκαταστάσεις που εδώ και χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κινητοποιήσεων κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής με αίτημα την απομάκρυνσή τους, όπως και με τη σημερινή κινητοποίηση σωματείων, γονιών και εκπαιδευτικών. Όμως η απάντηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε προηγούμενη ερώτησή μας, ήταν ότι το ψάχνει και ότι θα παγώσει την άδεια λειτουργίας. Αντί γι΄ αυτό όμως δόθηκε άδεια για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας άλλα και επιδοτήθηκε ο επιχειρηματίας με το ποσό του 1,5 εκ ευρώ!!
Τελικά τα κέρδη του επιχειρηματία είναι πάνω από την προστασία της δημόσιας υγείας. Αφού είναι γνωστές οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από τα διάφορα πτητικά αέρια που εξαερώνονται από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών, αλλά και τις επιδράσεις στην καθημερινότητα του λαού.


Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

* Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να διαπιστωθεί, από πού προέρχεται, που οφείλεται και πώς θα σταματήσει τελικά αυτή η δυσοσμία καθώς και εάν τηρούνται αποδεδειγμένα και στο σύνολό τους οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της μονάδας.
* Τι προληπτικά μέτρα θα λάβει για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των παιδιών τους;Οι βουλευτές

 Διαμάντω Μανωλάκου
 Γιάννης Γκιόκας
 Λιάνα Κανέλλη
 Χρήστος Κατσώτης