Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η Νέα Δημοτική Αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας Προωθεί εργασιακές σχέσεις γαλέρας. Χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά


Στις 24/9/2014 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό συμβούλιο, με πρώτο θέμα συζήτησης την πρόταση της Δημοτικής αρχής για τροποποίηση του άρθρου 26 του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) "Θέσεις με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου".
Αφορμή για την τροποποίηση του Οργανισμού, ήταν η ανάγκη να προσληφθούν δάσκαλοι, γυμναστές και εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς, για να λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί, να ξεκινήσουν τα καλλιτεχνικά-αθλητικά τμήματα.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι θέσεις απασχόλησης με ελαστικές σχέσεις εργασίας που προβλέπονται στο νέο Οργανισμό του Δήμου, αυξάνουν από 98 σε 485, πολύ περισσότερες δηλαδή από αυτές που απαιτούνται για τους Παιδικούς Σταθμούς και τα καλλιτεχνικά-αθλητικά τμήματα. Ανάμεσά τους προβλέπονται θέσεις απασχόλησης προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις, με συμβάσεις έως 135 ημερομίσθια το χρόνο, με συμβάσεις ακόμα και με 5 ημερομίσθια το μήνα! Ουσιαστικά, δημιουργείται ένας ακόμα ("δεύτερος") Οργανισμός με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, δίπλα στον υπάρχον, αφού πια ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πλησιάζει αυτόν των μονίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μέσα στον Οργανισμό του Δήμου μπαίνουν, έστω σαν πρόβλεψη, τέτοιες άθλιες εργασιακές σχέσεις (για αν θα προσληφθούν τελικά εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις αρμόδιο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο).
Πρόκειται για ενέργεια που, πατώντας πάνω στην απόγνωση και την ανέχεια χιλιάδων ανέργων, ουσιαστικά έρχεται να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκουν εργαζόμενους φτηνούς, χωρίς δικαιώματα, με ημερομηνία λήξης και με μισθούς πείνας, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πρόκειται για σχέσεις εργασίας, που ανακυκλώνουν την ανεργία και το μόνο που έχουν σαν στόχο τελικά είναι να τελειώσει μια για πάντα η μόνιμη δουλειά, να αντικατασταθεί από ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στις 4 προσλήψεις το 2013 είναι με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, 1 στους 4 εργαζόμενους παίρνει μέχρι 500 ευρώ μεικτά λόγω της εκ περιτροπής εργασίας.
Στην κατεύθυνση υλοποίησης του νέου Οργανισμού, η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις, τις οποίες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Άλλου Δρόμου, "είχε υποσχεθεί προεκλογικά".
Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να προβληματίσουν κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο, κάθε καλοπροαίρετο δημότη.
Ό, τι έκαναν τόσα χρόνια οι Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ κάνει σήμερα και η νέα Δημοτική Αρχή, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Παίζουν με την ανεργία και το ψωμί του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, πλην του Τζανή (Σαλαλέ, Ζούπη, Μελά), που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και που αποδείχτηκαν διαχρονικά "μάστορες" στην ομηρία των εργαζομένων, στην προώθηση των πιο άθλιων εργασιακών σχέσεων.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ελαστικών σχέσεων εργασίας (τις εφάρμοσε άλλωστε διαχρονικά στους Δήμους), προκειμένου να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προβάλλοντας την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία και προκειμένου να ανοίξουν άμεσα τα καλλιτεχνικά-αθλητικά τμήματα, οι Παιδικοί Σταθμοί, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω πρόταση: "Να ψηφιστούν στο νέο Οργανισμό μόνο όσες θέσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απαιτούνται για να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δούλευαν τα προηγούμενα χρόνια (ΔΗΚΕΠΑ, Παιδικοί Σταθμοί κ.α.), ώστε να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα μαζί με τους εργαζόμενους αυτούς τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η σχέση εργασίας τους πρέπει να είναι με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα".
Την πρόταση μάλιστα της Λαϊκής Συσπείρωσης, που καταψήφισαν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποκρύπτει παραπλανητικά και σκόπιμα η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα του Οργανισμού, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Επιδιώκει συνειδητά να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση πως η Λαϊκή Συσπείρωση εναντιώθηκε στην πρόσληψη των εργαζομένων της ΔΗΚΕΠΑ και άρα στη λειτουργία των καλλιτεχνικών-αθλητικών τμημάτων.
Καλούμε το λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Καμία αποδοχή και συμβιβασμός στην αντιλαϊκή πολιτική. Να οργανώσει την πάλη του δίπλα στο ΚΚΕ για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της πόλης, για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα.

 Κερατσίνι, 6 Οκτωβρίου 2014