Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

ΨήφισμαΕδώ και μερικές ημέρες, εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανάμεσά τους, βρίσκονται μικρά παιδιά, ακόμη και μωρά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι άνθρωποι.
Πρόκειται για θύματα, των πολέμων και επεμβάσεων που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή και της υποκινούμενης από αυτές τις δυνάμεις εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.
Στερούνται, όπως και η πλειοψηφία των προσφύγων, σίτισης και στέγασης, ιατροφαρμακευτικής αρωγής, διεθνούς προστασίας για όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, καθώς και ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ που είναι και οι περισσότεροι.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:
  • Να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής στέγαση και επαρκής σίτισή τους.
  • Να χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική αρωγή και περίθαλψη από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδίως στα παιδιά, τις τυχόν εγκυμονούσες και τους ηλικιωμένους που έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη φθορά στην υγεία τους από την ταλαιπωρία και τις κακουχίες.
  • Να αποδοθεί άσυλο ή διεθνής προστασία ή ανθρωπιστικό καθεστώς, με γρήγορες διαδικασίες σε όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας.
  •  Να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ και της Συνθήκης Σένγκεν».                                                                          Κερατσίνι, 1 Δεκεμβρίου 2014