Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Κεραία ήταν και πάει.....

Δεν είχε καν χαράξει όταν το συνεργείο της εταιρείας κινητής τηλεφωνία, ήρθε και έστησε τον γερανό για την αποξήλωση της κεραίας στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Κερατσίνι.




Επιτέλους το δίκαιο αίτημα των κατοίκων για απομάκρυνση της κεραίας που βρισκόταν εντός του οικιστικού ιστού της πόλης και είχε ήδη δημιουργήσει προβλήματα υγείας, όπως οι ίδιοι έχουν καταγγείλει, έγινε πράξη. Αχάραγα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσής της από τον τελευταίο όροφο στην πολυκατοικία που είχε τοποθετηθεί. Χρειάστηκαν μάλιστα να χρησιμοποιηθούν φακοί με πολύ δυνατό φως (εικ.1) ώστε να μπορέσει το συνεργείο να κάνει την δουλειά του. Μάλιστα μεταξύ τους αναρτιούνταν “γιατί δεν μπορούμε να έρθουμε μια ωρίτσα μετά που θα είχε ξημερώσει και θα βλέπαμε να κάνουμε την δουλειά μας;”


Τι είχε όμως προηγηθεί;

Ήταν η δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής όπου εδώ και μήνες αγωνίστηκαν για να απομακρυνθεί η κεραία. Οργανώθηκαν, μάζεψαν υπογραφές, κινητοποιήθηκαν ξανά και ξανά, σήκωσαν πανό, ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο, πήγαν στην αντίστοιχη υπηρεσία της περιφέρειας. Παντού απαιτούσαν να κατέβει η κεραία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για το θέμα ήταν δίπλα στους κατοίκους στην γειτονιά, έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Η βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΚΚΕ, σ. Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε με ερώτηση προς τον υπουργό υποδομών το θέμα. Οργανώσαμε περιοδεία στην γειτονιά, μαζί με κατοίκους, για να κάνουμε γνωστό ότι αν δεν κατέβει η κεραία με ευθύνη του δήμου, θα την κατεβάσουμε εμείς μαζί με όλη την γειτονιά.

Την ίδια ώρα βέβαια που η δημοτική αρχή σε επίπεδο συμβουλίου έλεγε πως “τι και αν κατέβει μία, τόσες έχουμε”.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη κεραία, αλλά η κατάργηση του νόμου που επιτρέπει την λειτουργία τέτοιων κεραιών, εντός του οικιστικού ιστού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την δημόσια υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Βέβαια έχουμε καθαρό πως όσο το κέρδος θα είναι ο γνώμονας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όσο η έρευνα θα είναι υποταγμένη στην κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι στο να εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα,  τέτοιοι νόμοι θα υπάρχουν δεκάδες. Που δεν θα δίνουν δεκάρα τσακιστή για την υγεία μας αλλά θα νοιάζονται μόνο για το πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους.
 
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η    κινητοποίηση σήμερα μιας δύναμης που μπορεί να φαίνεται μικρή, μπροστά σε κάποιο ζήτημα, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Μόνο όταν δεν παλεύουμε για το μικρό αλλά και για το μεγάλο δεν θα αλλάξει τίποτα. Άρα πρέπει να κρατήσουμε το πείσμα και την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής που κατάφεραν να γίνει το αυτονόητο. Να μην δηλητηριάζεται           η υγεία τους μπροστά στα κέρδη μιας εταιρείας.

ΥΓ. Η ώρα που επιλέχθηκε να κατέβει η κεραία δεν ήταν τυχαία. Μήπως αν ήταν πιο αργά θα έπαιρνε χαμπάρι ο κόσμος τριγύρω τι γίνεται με την συγκεκριμένη κεραία  και θα απαιτούσε να φύγουν οι κεραίες και από την δική του γειτονιά;;; Η απάντηση δικιά σας!