Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ανακοίνωση σωματείων του Πειραιά για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης



Η ανάπτυξή τους είναι θηλιά για τους εργάτες,
κέρδη και προνόμια στους κεφαλαιοκράτες 


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι, νέες

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προγραμματίζει περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στον Πειραιά. Τα σωματεία που καθημερινά οργανώνουμε την πάλη για τα εργατικά δικαιώματα, για να πάρουμε πίσω αυτά που μας στερούν οι πολιτικές τόσο αυτής της κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων τους λέμε ότι είναι ανεπιθύμητοι!

Δεν τρώμε σανό, δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν με «καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς».

 Ξέρουμε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει:

* Μεγάλα κέρδη για τους εφοπλιστές, που διατηρούν την πρώτη θέση παγκοσμίως. Κέρδη και προνόμια χτισμένα στην εκμετάλλευση των ναυτεργατών, στις δεκάδες φοροαπαλλαγές. Μάλιστα η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο υπόσχεται και άλλο χρήμα στους εφοπλιστές.
* Μεγάλα κέρδη για το μονοπώλιο της Cosco- ΟΛΠ, με το λιμάνι του Πειραιά να ανεβαίνει θέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό, πατώντας πάνω στους χαμηλούς και στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Κέρδη στιγματισμένα από σωρεία «εργατικών ατυχημάτων».
* Μεγάλα κέρδη για τους μεγαλοεργολάβους στη ναυπηγοεπισκευή, την ώρα που αξιοποιώντας τα χρυσαυγίτικα τσιράκια της εργοδοσίας, υπονομεύουν τη ΣΣΕ, υποβαθμίζουν αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Την ίδια ώρα για την εργατική τάξη και το λαό υπάρχουν:
* Τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών όπως στον ΟΛΠ, στο εμπόριο, στον τουρισμό, ατομική διαπραγμάτευση και ανυπαρξία ΣΣΕ, όπως στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, στους ναυτεργάτες.
* Εντατικοποίηση, ωράρια λάστιχο, ξεζούμισμα, ενώ η κυβέρνηση κατάργησε την κυριακάτικη αργία στο εμπόριο.
* «Εργατικά ατυχήματα», νεκροί και σακατεμένοι εργάτες όταν αυξήθηκε κάπως η δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
* Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, με τα «καζάνια του θανάτου» να λειτουργούν, καθιστώντας υπαρκτό τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
* Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής είναι τραγική, όπως και στις υποδομές που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών μας, ενώ σε δήμους όπως ο Πειραιάς κλείνουν παιδικοί σταθμοί.


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι, νέες

Η κυβέρνηση έρχεται να μας μιλήσει για ανάπτυξη που θα μας ωφελήσει τάχα όλους, ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Ξέρουμε ότι την ώρα που για το κεφάλαιο προβλέπονται φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για εμάς υπάρχει μείωση του αφορολόγητου που θα λεηλατήσει κι άλλο το εργατικό λαϊκό εισόδημα. Ξέρουμε ότι έρχεται νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων.

Είναι πρόκληση η πρόσκληση της κυβέρνησης να καταθέσουν τα σωματεία τα αιτήματά τους για να παρθούν υπόψη. Μας κοροϊδεύουν! 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ απέρριψαν τα αιτήματα που καταθέσαμε για τις ΣΣΕ πάνω από 513 εργατικά συνδικάτα στη Βουλή. Αυτά τα αιτήματα χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικά γιατί έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛόπως και για τα κόμματα που κυβερνούσαν πριν δε χωρούν στην πολιτική τους οι σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα δεν προλαβαίνει να ψελλίσει κάποια αξίωση ο ΣΕΒ και την υλοποιούν!
Από κοντά περιφέρεια και δημοτικές αρχές, που υλοποιούν τη γραμμή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, χτυπώντας από τη μεριά τους το λαϊκό εισόδημα και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι, νέες

Τα δικαιώματα μας θα τα κατακτήσουμε με την πάλη μας, όπως συνέβαινε πάντα. Μόνο έτσι κατέκτησε τα δικαιώματα της η εργατική τάξη, δεν της χαρίστηκε τίποτα. Έχουμε πείρα παλιότερη και πρόσφατη.
* Στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη μετά από εννεάμηνο αγώνα υπογράφηκε Τοπική ΣΣΕ και σήμερα με αγώνα δίνεται μάχη για να εφαρμοστεί.Τέτοιους αγώνες δίνουν οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια και υπηρεσίες.
* Στο λιμάνι με αγώνα οι εργαζόμενοι της Cosco απέσπασαν δεσμεύσεις από εργοδοσία και κυβέρνηση και με αγώνα θα τις επιβάλουν να γίνουν πράξη.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι, νέες

Η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό συνέδριο θα μας επαναλάβει τα λόγια του υπουργού ναυτιλίας για ανάγκη κοινωνικής ειρήνης και υποταγής. Τα καλέσματά τους τα απορρίπτουμε.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ-ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ- ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ 

Διεκδικούμε:
* Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
* Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
* Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
* Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
* Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
* Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο
* Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας
* Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου
* Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών καιυγειονομικών όλων των ειδικοτήτων
* Να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου» από Πέραμα, Δραπετσώνα άμεσα, οι χώροι, όπως και αυτός των λιπασμάτων να απαλλοτριωθούν και να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες

Καλούμε σε συλλαλητήριο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και προβολής
των αιτημάτων μας τις μέρες του συνεδρίου.

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας παράρτημα Πειραιά, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Παράρτημα Πειραιά Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής παράρτημα Πειραιά, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Πειραιά, Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής Παράρτημα Πειραιά.