Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (25/9/2019) κάποια από τα θέματα που ξεχωρίζουν στην ημερήσια διάταξη είναι η λήψη νέου δανείου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αλλαγή λαμπτήρων, δύο δάνεια που αποπληρώνονται ουσιαστικά από το κράτος μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» για το θέμα που εισηγείται η Λαϊκή Συσπείρωση για τους αθλητικούς χώρους, τις ανάγκες που υπάρχουν για νέους και την διαχείριση τους.
Στο θέμα για δανεισμό για την αλλαγή λαμπτήρων, στο εισηγητικό που απέστειλε η Διοίκηση του δήμου, γίνεται λόγος για λήψη νέου δανείου ύψους 2.091.680,36 € με ενδεικτική τοκοχρεολυτική δόση 239.621,93 €. Το ληστρικό επιτόκιο που αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (δηλαδή λεφτά των δήμων) ανέρχεται στο 5% μαζί με το Euribor. Στους όρους που επιβάλλονται από το συμβόλαιο είναι «ο οφειλέτης εκχωρεί στον δανειστή από τώρα και για όλη την διάρκεια του δανείου και ο δανειστής δικαιούται να εισπράττει την εκάστοτε οφειλομένη δόση από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους» (απόσπασμα από το δανειστικό συμβόλαιο). Με λίγα λόγια ένα έργο που στην τσέπη του ο δημότης δεν θα δει να αλλάζει τίποτα, ίσα ίσα αυτός το πληρώνει και με το παραπάνω, ο πιστωτής έχει δικαίωμα να εισπράξει χρήματα οφειλόμενης δόσης από τα γενικά έσοδα του δήμου, δηλαδή ακόμα και από την μισθοδοσία των εργαζομένων(!).
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταψηφίσει τον δανεισμό έχοντας, εκτός των παραπάνω, πάγια και σταθερή θέση την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες που έχουν. Ανάγκες όπως π.χ. δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, χώρων άθλησης, πολιτισμού, αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης, αναβάθμισης φωτισμού, έργα οδοποιίας κ.ά. Έργα χωρίς τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Το θέμα το οποίο αιτήθηκε και εισηγείται η Λαϊκή Συσπείρωση έχει να κάνει με την ανάγκη σήμερα μαζικά να μπορούν ΟΛΟΙ να έχουν πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους. Να μπορούν να αθληθούν, να χρησιμοποιήσουν τους
αθλητικούς χώρους απρόσκοπτα, χωρίς διακρίσεις, για την ικανοποίηση πάσης φύσεως ανάγκη (υγείας, άθλησης κτλ).
Είναι προτεραιότητα η δημιουργία νέων χώρων άθλησης ώστε όποιος θέλει να αθληθεί μεμονωμένα ή οργανωμένα να έχει την δυνατότητα πρόσβασης στους αθλητικούς χώρους του δήμου. Χώρους κατάλληλους, συντηρημένους ώστε να μπορούν να υποδεχθούν όποιον το επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Σ αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται σχέδιο για την δημιουργία νέων χώρων, συντήρησης των υπαρχόντων, ισότιμη διαχείριση τους.
Κερατσίνι, 25/9/2019