Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019


Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2020

Την Δευτέρα 9 Δεκέμβρη κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (με την θετική ψήφο και της παράταξης του κ. Καμπούρη), ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2020.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση το καταψηφίσαμε μιας και σε αυτό:
·       υπήρχε παντελής απουσία αντιπλημμυρικών έργων, που έχουμε ανάγκη στην περιοχή. Κανένα έργο για πρόληψη από τα καιρικά φαινόμενα (αγωγοί, δενδροφυτεύσεις κτλ).
·       τα κονδύλια για αντισεισμική προστασία είναι μηδέν. Δημόσια κτίρια δεκαετιών στα οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος, σε μια χώρα ιδιαίτερα σεισμογενή.
·       δεν υπάρχει καμία νέα υποδομή για άθληση-πολιτισμό, γνωρίζοντας τις τεράστιες ανάγκες και τους χώρους στο δήμο να μην επαρκούν γι αυτές.

·       οι παιδικοί σταθμοί δεν φτάνουν να καλύψουν την ανάγκες των παιδιών, μιας και αρκετοί υπάρχοντες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις με κίνδυνο να κλείσουν το επόμενο διάστημα.
Η πολιτική που εφαρμόζει για άλλη μια χρονιά η δημοτική αρχή, που εκλέχτηκε με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται απέναντι από τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής μας.
Τεράστιες ευθύνες για την μη πραγματοποίηση τέτοιων έργων στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που απαρέγκλιτα υλοποιούν τις επιταγές της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου. Σ αυτές τις πολιτικές οι λαϊκές ανάγκες δεν χωρούν. Δυστυχώς είναι ακόμα πολύ πρόσφατες οι καταστροφές που ζήσαμε στην Αττική τα τελευταία χρόνια, με την απουσία σειράς έργων που έχουμε ανάγκη. Η λογική όμως κόστους –οφέλους που διέπει την πολιτική αυτή, με την οποία συμφωνεί και η δημοτική αρχή, βλέπει ως κόστος όλα εκείνα τα έργα που θα μπορούν να ανακουφίσουν, να δώσουν μια ανάσα και να προλάβουν νέες καταστροφές.
Ο συμβιβασμός, η διαχείριση, η ταύτιση με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, μεταφράζεται σε ψίχουλα για τις ανάγκες των πολλών, των εργαζομένων, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας. Ότι προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα για άλλη μια φορά, καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής να το ξαναπληρώσουν μέσα από μεγάλη φορολογία και τεράστια δημοτικά τέλη που επιβάλλει κυβέρνηση και δημοτική αρχή. Την ίδια στιγμή βέβαια στην Εθνική Τράπεζα ετοιμάζονται να δώσουν 17.500.000 εκ € για την απαλλοτρίωση του χώρου στα Λιπάσματα.
Άλλο ένα ζήτημα που αναδείξαμε είναι η απαξίωση με όλους τους τρόπους των υπηρεσιών και του προσωπικού του δήμου. Το μόνιμο προσωπικό στις υπηρεσίες διαρκώς όχι απλά μειώνεται, αλλά όποιος προσλαμβάνεται είναι ορισμένου χρόνου, ανειδίκευτος, κακοπληρωμένος. Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα γιατί να μην μπορούν οι δικιές μας υπηρεσίες να συντάσσουν μελέτες. Γιατί να μην μπορούν μια σειρά έργων να γίνονται από αυτές; Γιατί να πρέπει να δίνουμε λεφτά διαρκώς σε ιδιώτες;
Γιατί πρέπει ο πλούτος που παράγεται από τους  εργαζόμενους και τους τον κλέβει μια χούφτα εκμεταλλευτές, να ξαναγυρνάει με όλους τους τρόπους σ αυτούς. Στους λίγους. Γι αυτό απαξιώνονται οι υπηρεσίες. Γι αυτό απαγορεύεται από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την σημερινή της ΝΔ, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να οδηγηθούν στην απαξίωση και τελικά στην ιδιωτικοποίηση. Να δίνονται διαρκώς λεφτά σε ιδιώτες για να κάνουν εκείνοι ότι πρέπει να κάνει το κράτος.
Σ αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας του δήμου υποκλίνονται όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αυτό φάνηκε και από τις τοποθετήσεις όσων δημοτικών συμβούλων ήταν παρόντες (ο κ. Διαλινάκης, ο κ. Τσιρίδης, ο κ Καμάς). Ιδιώτες, Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Open Mall, Λευκές Νύχτες και άλλα «ωραία» δοκιμασμένα σχέδια που στόχο έχουν την περαιτέρω ενίσχυση κομματιών του κεφαλαίου (τουριστικού, εφοπλιστικού, εμπορικού), που ορέγονται την περιοχή με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους, πατώντας πάνω στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν δημιουργήσει για τους εργαζόμενους τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις παρατάξεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε:
·       την χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς),
·       δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό, προστασία του περιβάλλοντος με ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθερους χώρους και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας,
·       την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων, τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών
·       την αξιοποίηση χώρων όπως του νεκροταφείου της Ανάστασης, του Μελετόπουλου, των πολυκατοικιών στη Δραπετσώνα
·       την απαλλοτρίωση όλου του χώρου του πρώην εργοστασίου των λιπασμάτων, χωρίς αντίτιμο. Με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ή ΣΔΙΤ,
να αξιοποιηθεί ο χώρος για να καλύψει τις ανάγκες του λαού της περιοχής.
·       την απόδοσή του στον δήμο και διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση για την αξιοποίησή του προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
·       μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων του δήμου, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Για όλα αυτά κινητοποιούμαστε και θα κινητοποιηθούμε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.
Κερατσίνι, 11/12/2019