Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 2020

Ο προϋπολογισμός του δήμου μας είναι εναρμονισμένος με τις επιταγές, τον τρόπο λειτουργίας που θέλουν να επιβάλουν στους δήμους όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις. Δεν μπορεί δηλαδή σήμερα κάποιος σοβαρά να τον δει ξεκομμένο από τον κεντρικό προϋπολογισμό, την συνολική πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα, μιας και είναι άρρηκτα δεμένος με την κρατική επιχορήγηση.


Δεν μπορεί να τον δει κάποιος έξω από τα συγκεκριμένα πλαίσια και τις πολιτικές αποφάσεις όπως ο “δημοσιονομικός κορσές” που θέτει το Παρατηρητήριο και σε αναγκάζει να φτιάχνεις προϋπολογισμό ενταγμένο στους μνημονιακούς νόμους της δημοσιονομικής σταθερότητας, με ένα μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το 2022 και προβλέπει ταβάνι 2,7 δις € στην κρατική χρηματοδότηση για την Τοπική Διοίκηση, τον κρατικό προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η σημερινή Κυβέρνηση και προβλέπει ότι τα χρήματα που θα δοθούν στους Δήμους θα είναι 1,8 δις.

Πρέπει να πούμε λοιπόν για τις ευθύνες διαχρονικά όλων τον κυβερνήσεων, που όπως και αν θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται, ήταν και είναι κυβερνήσεις αντιλαϊκές και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου και υλοποίηση μιας πολιτικής χτυπήματος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Ένα πραγματικά επαναλαμβανόμενο κακοπαιγμένο έργο εμπαιγμού από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που διαδοχικά με τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη με το ευφυολόγημα της «αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων» σταδιακά αποψιλώνουν τους δήμους από κρατική χρηματοδότηση και τους καθιστούν άλλον ένα φορολογικό μηχανισμό στο πλάι του Κράτους μέσω της ανταποδοτικότητας. Στην οποία εσείς προσθέσατε και την υπηρεσία πρασίνου.

Είναι χαρακτηριστικό της αντιλαϊκής πολιτικής το εξής : ο κάτοικος, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο μικρός αυτοαπασχολούμενους στο δήμο μας μετά από την φορολογική «συνεισφορά» του στον κρατικό προϋπολογισμό κατά 93% μέσα από τον φόρο εισοδήματος, την έμμεση φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος αλληλεγγύης πρέπει να ξαναπληρώσει για τα ανταποδοτικά, γιατί το κράτος στερεί διαχρονικά έσοδα από τους δήμους. Μετατρέποντάς τους σε μηχανισμό χαρατσώματος και φοροεισπράκτορα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, παλεύει και μέσα από το οργανωμένο κίνημα, τα σωματεία τους φορείς της περιοχής, ώστε το κράτος να έχει την αποκλειστική χρηματοδότηση των δήμων και την ευθύνη της μισθοδοσίας των εργαζομένων σ’ αυτούς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό απαιτεί λοιπόν να ανατραπεί η σημερινή σχέση που το μεγάλο κεφάλαιο συνεισφέρει μόνο το 7% των φορολογικών βαρών. Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ μάλιστα για το 2020 προβλέπει την μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους από τις επιχειρήσεις κατά 446 εκ € όταν αντίστοιχα προβλέπεται να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία των φυσικών προσώπων κατά 423 εκ.

Η δική μας πρόταση ξεκινά με αφετηρία την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την φορολογική ελάφρυνση του λαού. Έτσι καταψηφίσαμε τα δημοτικά τέλη που για έκτη συνεχόμενη χρονιά παραμένουν στα ύψη, την ίδια στιγμή που μπορούσατε να τα μαζέψετε από το μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής. Το τεχνικό πρόγραμμα, που είναι μακρυά από τις ανάγκες του λαού. Θα καταψηφίσουμε και τον προϋπολογισμό γιατί σ αυτόν αποτυπώνεται η διαχειριστική αντίληψη της δημοτικής αρχής που μπορεί στα λόγια να φέτος για πρώτη φορά να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει αλλά τόσα χρόνια ποιούσε την ήσαν, μιας και γι αυτή προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν φιλολαϊκός.

Να δούμε λοιπόν πως εκφράζονται όλα τα παραπάνω στον προϋπολογισμό του δήμου:

·       Τα τέλη, φόροι, πρόστιμα ανέρχονται στο 35% του προϋπολογισμού
·       Τα ίδια έσοδα ανέρχονται στα 16,274,551 εκ €. Ενώ η κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται μόλις στα 10,018,939 εκ €.
·       Είναι μειωμένος συνολικά κατά 14,000,000 εκ. €.
·       Η αύξηση των τακτικών εσόδων συνίσταται στην εισπραξημότητα της τελευταίας διετίας μιας και το παρατηρητήριο ελέγχει τι εισπράττουμε και δεν θα μπορούσε ως εγγραφή να είναι πλασματικά αυξημένη

Στον προϋπολογισμό υπάρχει :

·       Αύξηση στο πόσο των δημοτικών τελών κατά 3 εκ. € χωρίς καμία μείωση για τους εργαζόμενους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους
·       Αύξηση εσόδων πάνω από 150.000 € από πρόστιμα, προσαυξήσεις, παράβολα, που σημαίνει κυνήγι για εισπράξεις
·       Μείωση κατά 317.000 € των ΚΑΠ
·       Μείωση κατά 800.000 € της ΣΑΤΑ
·       Μείωση κατά 31.000 € των ΚΑΠ για τα σχολεία

Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε ενάντια στον προτεινόμενο προϋπολογισμό.
Από χθες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε

·       γενναία μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στη λαϊκή κατοικία, τα μικρομάγαζα, στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, τα σωματεία, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης,
·       κατάργηση των τελών ακίνητης περιουσίας στους μικρούς,
·       φορολογία με βάση το τζίρο και όχι τα τετραγωνικά όσον αφορά τραπεζοκαθίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους πάντα με κριτήριο τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων,
·       μείωση του τέλους καθαριότητας λαϊκών αγορών και πανηγυριών.

Ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής επιβεβαιώνει και κάτι ακόμα. Αν και πολλά θα μπορούσαμε να πούμε…

Ότι έχετε διαγράψει από το λεξιλόγιο σας τη λέξη διεκδίκηση.

Και δω το κύριο ζήτημα που θέλουμε να αναδείξουμε, πέρα από μια σειρά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή για αντιπλυμμηρικά, αντισεισμικά, πυροπροστασία, παιδικούς σταθμούς, έχει να κάνει με το χώρο τον λιπασμάτων. Σήμερα όσο ποτέ είναι το λιγότερο επικίνδυνος ο κατακερματισμός και η μη διεκδίκηση του συνόλου του χώρου του πρώην εργοστασίου των λιπασμάτων. Οι εξελίξεις συνολικά είναι ραγδαίες. Οι σχεδιασμοί μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για την περιοχή είναι αμείλικτοι, αντιλαϊκοί. Εσείς λοιπόν δεν ανοίγεται ούτε μέσα από τον προϋπολογισμό την κόντρα, τον προσανατολισμό για την διεκδίκηση του συνόλου του χώρου προς όφελος του λαού της ευρύτερης περιοχής. Η απαλλοτρίωση εκτός ότι είναι αίολη αυτή τη στιγμή δεν εξασφαλίζει επ ουδενί τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής.

Απαιτούμε :

·       χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς),
·       δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό, προστασία του περιβάλλοντος με ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθερους χώρους,
·       την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων,
·       τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ,
·       μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων του δήμου, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Τι θα έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη μας μια Δημοτική Αρχή;
·       Να διεκδικήσει με έργα και όχι με λόγια, την επιστροφή των πόρων που κόπηκαν από το Δήμο από το 2009 και μετά,
·       Να διεκδικήσει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
·       Να αντιπαρατεθεί με το αντιλαϊκό και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης όπως αυτό διαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και την ΕΕ με τις αναδιαρθρώσεις του Καλλικράτη, του Κλεισθένη Ι και ΙΙ.
Ο δήμαρχος στην εισηγητική ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση, ότι θέλετε να μειώσετε τα έξοδα του δήμου, χωρίς μείωση των παροχών, ότι θα αυξήσετε τα έσοδα του δήμου.
Μέχρι σήμερα μόνιμη επωδός σας ενάντια στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση είναι ότι αυτά που λέμε, που διεκδικούμε θα γίνουν στην Δευτέρα παρουσία. Επειδή όμως είναι πραγματικότητα ότι ζούμε στον καπιταλισμό, η δική σας πολιτική και γι αυτήν σας καταγγέλλουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβατε την διοίκηση του δήμου, είναι να δημιουργείτε διαρκώς αυταπάτες. Πείτε μας τι σημαίνει μειώνω το κόστος μέσα σ αυτό το σύστημα. Μήπως σημαίνει μειώνω το προσωπικό, τους μισθούς, ιδιωτικοποιώ υπηρεσίες; Μήπως σημαίνει ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις των υποδομών και των δομών του δήμου;
Τι σημαίνει αύξηση εσόδων; Μήπως σημαίνει άγρια φορολογία και κυνήγι μέχρι τελευταίο ευρώ από αυτούς που δεν έχουν; Μήπως σημαίνει αντίτιμο σε ότι παρέχει ο δήμος; Πως αλλιώς θα αυξήσετε τα έσοδα όταν το κράτος έχει στρατηγικό του σκοπό και υλοποιεί την πολιτική που αναλύσαμε και παραπάνω σε σχέση με την τοπική διοίκηση.
Τι σημαίνει ανθρωπιστική κρίση; Μήπως όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι δεν ένοιωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει ανάπτυξη αλλά και ύφεση της οικονομίας; Δεν κατάλαβαν την επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά τους δικαιώματά, τις περικοπές σε υγεία, παιδεία, την καταστολή που όλα αυτά υπηρετούν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την διαρκή ανάγκη του κεφαλαίου να αυξάνει τα κέρδη του.
Ή μήπως εσείς ξέρετε κανέναν άλλο τρόπο μέσα σ αυτό το σύστημα ώστε να κερδίζουν και οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο.
Δημιουργείται επομένως αυταπάτες ότι με μια καλύτερη διαχείριση, με μια άλλη διαχείριση μπορεί η πλειοψηφία του λαού μας να ζήσει καλύτερα. Είναι αυταπάτη και ψέμα. Αυτά που εσείς λέτε δεν πρόκειται να γίνουν ούτε στη Δευτέρα παρουσία.