Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΒ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ΓΙΑ ΤΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Εργάτες-τριες, αυτοαπασχολούμενοι-ες, νέοι-ες, συνταξιούχοι-ες,

   Στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την μπόχα του θανάτου και το γεγονός πως οι γειτονιές μας έχουν μετατραπεί σε μια υγειονομική και ωρολογιακή βόμβα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, της Oil One και άλλων. Την ίδια ώρα ο λαός και η νεολαία της περιοχής είμαστε απομονωμένοι από χώρους πρασίνου, ελεύθερους χώρους αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης που είτε δεν επαρκούν είτε είναι εμπορευματοποιημένοι. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του «Δημόκριτου» για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας, ήρθαν για να επιβεβαιώσουν τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του λαού μας. Καταγράφουν πως ο αέρας που αναπνέουμε είναι φορτωμένος με θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία και καύση πετρελαιοειδών, ενώ καταγράφηκαν και τιμές βενζολίου που κάποιες μέρες ξεπερνούν τις οριακά επιτρεπόμενες τιμές για την προστασία της υγείας. Ενώ είναι πιθανός ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης.
   Όλα αυτά την ώρα που εδώ και 5 χρόνια η δυσοσμία είναι αποπνικτική, σχολεία κλείνουν, ενώ καταγράφονται μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών από αυτή, σε μέρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Παράλληλα έχουν υπάρξει και τοποθετήσεις ειδικών που συνδέουν την ύπαρξη υψηλότερων ποσοστών καρκίνου στις περιοχές Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος με τη λειτουργία των καζανιών του θανάτου.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

   Για τη σημερινή κατάσταση τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλες ευθύνες. Έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει το σύνολο των αντιλαϊκών σχεδιασμών. Εφαρμόζουν την πολιτική κόστους-οφέλους της ΕΕ που στο βωμό του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων τσακίζει εργατικά δικαιώματα και περιβάλλον. Η εγκατάσταση των καζανιών της OIL ONE στην καρδιά της πόλης μας και η ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους μαζί με την δεξαμενή αποθήκευσης χιλιάδων κυβικών μαζούτ έχουν την σφραγίδα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Την άδεια στη συγκεκριμένη εταιρεία την έδωσε η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ της έδωσε παράταση για άλλα 20 χρόνια, με το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου του μεσοπρόθεσμου και ζεστό χρήμα 225.344,22€ το 2017 και 225.344,22€ το 2018, την ώρα που τάραζε το λαό με φόρους και περικοπές. Σημαντικές ευθύνες έχει η Περιφέρεια που υλοποιεί αυτή την πολιτική. Έχει ψηφίσει διαχρονικά τόσο η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου) όσο και η σημερινή Περιφερειακή αρχή της ΝΔ (Πατούλη) όλες τις ΜΠΕ. Καταψήφισε πρόσφατα την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής για την απομάκρυνση των καζανιών και απαλλοτροίωσης του χώρου των Λιπασμάτων. Το παράδειγμα με τα καζάνια σε Κερατσίνι- Δραπετσώνα και Πέραμα, αλλά και το παράδειγμα με το ΧΥΤΑ στη Φυλή, επιβεβαιώνει ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή της ΝΔ βρίσκει στρωμένο το έδαφος για να κλιμακώσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ . Σήμερα ετοιμάζουν και νέες χωματερές μέσα στα σπίτια μας σε Πέραμα και Σχιστό.
   Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρότατες ευθύνες για τις εξελίξεις, γιατί καθησύχασε το λαό καλλιεργώντας αυταπάτες πως τάχα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Η τροπολογία που κατέθεσε για σταδιακή απομάκρυνση των καζανιών μεταφράζεται σε ακόμα δύο χρόνια λειτουργίας των καζανιών και νομιμοποιούν τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. 
Όλοι αυτοί που είναι συνένοχοι στο έγκλημα, δεν μπορούν να εμφανίζονται τώρα σαν «σωτήρες» και να κάνουν σαν να «ανακάλυψαν την Αμερική»! Είναι υποκριτές γιατί χρόνια τώρα στήριζαν την επιχειρηματική δράση της Oil One και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, έκαναν ότι «δεν γνώριζαν το πρόβλημα» και γύριζαν την πλάτη στις διεκδικήσεις των φορέων της περιοχής, καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΥΣΗΧΑΣΜΟΣ!
ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

  Ο χώρος του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα είναι στο στόχαστρο επιχειρηματικών ομίλων, που στη φάση της κρίσης επιδιώκουν να διασφαλίσουν την κερδοφορία εις βάρος των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους δεν αφορούν την ευημερία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής αλλά το ποιος από αυτούς θα βγει κερδισμένος, ποιος θα πάρει την «μερίδα του λέοντος» των «Λιπασμάτων». Οι εξελίξεις αυτές, είναι άρρηκτα δεμένες με τους συνολικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου στον Πειραιά που βρίσκονται σε αντίθεση με την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων, την πρόληψη ατυχημάτων, τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Οργάνωση και αγώνας τώρα για όλα τα σύγχρονα δικαιώματα μας που τσακίζονται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. 

Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια αντιπαρατίθεται με το σύνολο των καπιταλιστικών σχεδιασμών, αναδεικνύοντας ότι είναι εχθρικοί για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού δεν συμβαδίζουν με τα κέρδη του κεφαλαίου. Απαιτούν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.
    Το ΚΚΕ τόσο στη Βουλή, όσο και οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοί του με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", εδώ και χρόνια έχουν αναδείξει το πρόβλημα. Παρεμβαίνουν με όλους τους τρόπους ώστε να βρεθεί σήμερα λύση προς όφελος του λαού της ευρύτερης περιοχής. Οι κομμουνιστές σε σωματεία και μαζικούς φορείς πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης του λαού.
Καλούμε το λαό της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου να δυναμώσει τον αγώνα των δεκάδων
σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής μας που όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται πραγματικά με τις αιτίες και του υπεύθυνους που ματώνουν την ζωή μας.

Να δυναμώσουν τον αγώνα για:

  •  Να φύγουν τώρα τα καζάνια του θανάτου από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες τωνβιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
  •  Να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση. Αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, υγειά. Καμία δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καμία ανταποδοτική λειτουργία άμεση ή έμμεση. Αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  •  Άμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής κ.λπ.
  •  Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Να εξασφαλιστούν τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  •  Εδώ και τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους της Oil-One. Να γίνουν μαζικοί ιατρικοί έλεγχοι στον λαό της περιοχής μας και στους εργαζόμενους της Oil-One με κονδύλι της περιφέρειας.

ΙΟΥΝΗΣ 2020 ΚΟΒ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ