Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με τροπολογία ζητά την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από το Κερατσίνι


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε, σήμερα, τροπολογία με θέμα «Απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από την έκταση 640 στρεμμάτων στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και απόδοση του συνόλου της έκτασης στους δημότες και επισκέπτες της πόλης για δωρεάν χρήση, όπου οι μοναδικές χρήσεις που θα επιτρέπονται θα σχετίζονται με αναψυχή, Πολιτισμό, Αθλητισμό, Υγεία, Εκπαίδευση και πράσινο».
Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, το 2002 χαρακτηρίζονται στην περιοχή της Δραπετσώνας διατηρητέα μνημεία τμήμα του συγκροτήματος του εργοστασίου λιπασμάτων, υαλουργείο, ινστιτούτο ερευνών ΔΕΗ - ΚΗΣ μονάδα αμμωνίας κλπ. Επίσης το 2007 υπήρχε υπόσχεση και δηλώσεις από την τότε κυβέρνηση ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής, θα μείνει ελεύθερη η παραλία και δεν θα δοθεί καμία άδεια λειτουργίας στα εργοστάσια της πρώην βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας. Ωστόσο το 2013 η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την περιοχή πόλο υπερτοπικής εμβέλειας του Δυτικού Πειραιά με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, αναψυχής, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και κατοικίας. Έτσι εγκαταστάθηκαν και μπήκαν σε λειτουργία ρυπογόνες βιομηχανίες. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε σήμερα, αφού οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί αποδεδειγμένα μολύνουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα:
- Η δυσοσμία στην περιοχή είναι έντονη που δεν πάει άλλο. Κρατάει χρόνια και οι κάτοικοι φοβούνται όχι να βγουν έξω από το σπίτι, αλλά να αναπνεύσουν στην κυριολεξία. Στα σχολεία της Δραπετσώνας, τα παιδιά ούτε στο προαύλιο μπορούν να βγουν, ούτε μάθημα γυμναστικής να κάνουν. Οι γειτονιές συχνά θυμίζουν θάλαμο αερίων, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη και τη ζωή απελπιστική, με τα μαζικά συμπτώματα δύσπνοιας, τσούξιμο στα μάτια και άλλα που δεν φαίνονται μακροσκοπικά.
- Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραδοτέα υπομνήματα του «Δημόκριτου». Από τη μία με το βενζόλιο, που είναι «εκτός ορίων» κάποιες μέρες -ειδικά τους ζεστούς μήνες- αλλά και που όταν βρίσκεται εντός ορίων δε παύει να είναι καρκινογόνο, και τις θειούχες πτητικές ουσίες από την άλλη, που είναι αυξημένες και τις εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι, φωτογραφίζονται ουσιαστικά οι ρυπογόνες βιομηχανίες.
Με την παρούσα τροπολογία ζητάμε την άμεση μετεγκατάστασή τους.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές τις ρυπογόνες βιομηχανίες, να εξασφαλιστούν το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Ολόκληρη η τροπολογία ΕΔΩ: