Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΜΠΗΚΕ ... ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ




                Η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς της πόλης, 6 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και λίγους μήνες πριν τη λήξη της, παραμένει τραγική. Κυριότερο πρόβλημα αποτελούν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Στον Α' Παιδικό Σταθμό, λόγω έλλειψης προσωπικού, μετακινούνται παιδαγωγοί από άλλους σταθμούς της πόλης, εκ περιτροπής, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αλλάζουν κάθε βδομάδα δάσκαλο. Έχει 29 παιδιά, αντί 41 πέρσι.
Ο Β΄Παιδικός Σταθμός του Κερατσινίου υποδέχεται μόλις 25 παιδιά, αντί για 50.
Ο Γ' Παιδικός Σταθμός του Κερατσινίου υποδέχεται  64 παιδιά, ενώ 35 παιδιά βρίσκονται ακόμα σε αναμονή (Φλεβάρη μήνα!). Ο σταθμός αυτός έχει φτάσει να φιλοξενεί μέχρι και 104 παιδιά.
Ο Δ' Παιδικός Σταθμός του Κερατσινίου δεν έχει μάγειρα, μετά τη συνταξιοδότησή της τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά σιτίζονται από άλλο Παιδικό Σταθμό. Υποδέχεται 35 παιδιά, αντί για 45. Μία παιδαγωγός μετακινείται εκ περιτροπής στον Α' Παιδικό Σταθμό.
Ο Ε' Παιδικός Σταθμός του Κερατσινίου φιλοξενεί 21 παιδιά, αντί για 45 που έχει δυνατότητα.
Οι δύο Παιδικοί Σταθμοί στην Περραιβού (ΣΤ' και Ζ') συγχωνεύθηκαν σε έναν, ο οποίος φιλοξενεί μόλις 10 παιδιά. Τα παιδιά φεύγουν υποχρεωτικά στις 13:30, δεν σιτίζονται.
O Α' Παιδικός Σταθμός Δραπετσώνας (Αριστοτέλους) φιλοξενεί 38 παιδιά, αντί για 60. Ο Βρεφονηπιακός σταθμός της Δραπετσώνας (συστεγάζεται με τον Α') φιλοξενεί 16 βρέφη (από 10 μηνών ως 24 μηνών) σε ένα τμήμα, ενώ από το νόμο πρέπει να υπάρχουν χωριστά τμήματα ανά ηλικία. Για κάθε 12 βρέφη, σύμφωνα με το νόμο, απαιτούνται 2 βρεφονηπιοκόμοι και ένας βοηθός. Αντί γι' αυτό, υπάρχει 1 βρεφονηπιοκόμος και 1 βοηθός για 16 βρέφη. Συνολικά, ο σταθμός μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 25 βρέφη. Υπάρχει μόλις μία καθαρίστρια, για 600 τ.μ. (Α' Π.Σ. και Βρεφονηπιακός).
Στο Β' Παιδικό Σταθμό Δραπετσώνας είναι εγγεγραμμένα 37 παιδιά, με μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας 50 παιδιά  
Στο Γ' Παιδικό Σταθμό Δραπετσώνας είναι εγγεγραμμένα 34 παιδιά, με μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας 50 παιδιά.
Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Σε ορισμένους σταθμούς, χρέη μάγειρα εκτελούν καθαρίστριες, που έχουν αποσπαστεί. Σε άλλους σταθμούς, την καθαριότητα έχουν αναλάβει υπάλληλοι από τα "καροτσάκια" (οδοκαθαριστές), που κάποια στιγμή θα γυρίσουν στο πόστο τους. Υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση στο ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μάγειρας σε Παιδικό Σταθμό, με προβλήματα υγείας,  λιποθύμησε εν ώρα εργασίας. Τέλος, είναι πολλά τα κτιριακά προβλήματα, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό γραφείου, οι ελλείψεις σε παιχνίδια, βιβλία κ.α., με αποτέλεσμα να βάζουν το χέρι στην τσέπη και οι γονείς.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής (στηρίχτηκε από το ΣΥΡΖΑ), που από τον Σεπτέμβρη, αντί να απαιτήσει αγωνιστικά από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα, πασχίζει να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς, τους Κερατσινιώτες και τους Δραπετσωνίτες. Μοιράζει μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια, "δεσμεύσεις" για λύση στο πρόβλημα, που τελικά αποδεικνύονται "αέρας" κοπανιστός. Επιπλέον, σχεδιάζει την κάλυψη των κενών στην καθαριότητα των Παιδικών Σταθμών με προσλήψεις από την Περιβαλλοντική Α.Ε. (διαδημοτική ανώνυμη εταιρεία), όπως έκανε στο παρελθόν και ο Τζανής. Η εταιρεία αυτή παίζει το ρόλο του εργολάβου, που αναλαμβάνει την καθαριότητα. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών των Δήμων.
Απαιτούμε από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα των Παιδικών Σταθμών. Δεν πάει άλλο! Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, για να λειτουργήσουν οι σταθμοί. Απαιτούμε έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου, για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι τεράστιες ελλείψεις και λειτουργικές ανάγκες.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς των Παιδικών Σταθμών, τους Κερατσινιώτες και τους Δραπετσωνίτες να μη συμβιβαστούν με αυτό το χάλι. Να οργανωθούν και να παλέψουν, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση-Περιφέρεια και Δήμο άμεση λύση για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Κερατσίνι, 2/2/2015