Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                           Κερατσίνι, 6/3/2021

Τώρα είναι ώρα για ξεσηκωμό. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για να μην περάσουν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί κυβέρνησης-περιφέρειας-επιχειρηματικών ομίλων που μετά την Φυλή και τα Άνω Λιόσια τους έχει ανοίξει η όρεξη και για το Σχιστό θέλοντας να κλιμακώσουν την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Πειραιά. Τώρα είναι υποχρέωση μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να υπερασπιστούμε την υγεία και τις ζωές μας. Να κάνουμε δική μας υπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος. Κόντρα και σ αυτούς που εξωραΐζουν προηγούμενα σχέδια (υφιστάμενο ΠΕΔΣΑ) που και αυτά φορτώνουν στην πλάτη μας τόνους σκουπιδιών ή ανοίγουν διάπλατα την πόρτα σε σχέδια που τελικά πάλι εμάς θα επιβαρύνουν με την λογική του «μικρότερου κακού». 

Καλούμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από σωματεία, φορείς. Την Τρίτη 16/3 , την Τετάρτη 17/3 και Παρασκευή 19/3 με αποκλεισμό του ΣΜΑ, εξορμήσεις - ενημερώσεις στις γειτονιές και τα πάρκα του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και μηχανοαυτοκίνητη πορεία που θα περάσει από γειτονιές των δήμων Κερατσινίου-ΔραπετσώναςΠεράματος και θα καταλήξει στο ΣΜΑ στο Σχιστό. 

Και έπεται συνέχεια!!! 

Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ (Πατούλης) την προηγούμενη βδομάδα προχώρησε νύχτα, με οριακή πλειοψηφία (51-49) στην πραγματοποίηση ενός ακόμα εγκλήματος για τον λαό της Δυτικής Αττικής. Ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΟΕΔΑ. Τώρα έρχεται η ώρα του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, ολοκληρώνοντας τα σχέδια που προϋπάρχουν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου) για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου – Δραπετσώνας υπεύθυνα και ολοκληρωμένα, έχει τοποθετηθεί λαμβάνοντας υπ όψιν επιστημονικά κριτήρια για το ζήτημα των απορριμμάτων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Από την πρώτη στιγμή αποκαλύψαμε την συμφωνία των δημοτικών αρχών του ευρύτερου Πειραιά (Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος), που επί διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περιοχή του Σχιστού. Απαιτήσαμε να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και καταφέραμε να παρθεί ομόφωνη απόφαση που να λέει ξεκάθαρο όχι στην δημιουργία νέας μονάδας απορριμμάτων στο Σχιστό με οποιαδήποτε μορφή, χωρίς ναι μεν αλλά. Αποκαλύπτουμε διαρκώς την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων που στη λογική «κόστους-οφέλους» φορτώνουν νέα βάρη στα εργατικά λαϊκά στρώματα, υποβαθμίζοντας όλο και πιο πολύ την ζωή μας. Ενημερώνουμε διαρκώς και με όλους τους τρόπους τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής. Συμμετέχουμε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας στους έως τώρα αποκλεισμούς, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

 Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ξεκάθαρα λέει: 

-ΟΧΙ στην τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ που χωροθετεί την δημιουργία νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό 

-ΟΧΙ στο σχέδιο της περιφερειακής αρχής της ΝΔ για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό

 -OXI στις ΣΔΙΤ 

Τόσο λοιπόν η δημοτική αρχή όσο και όλες οι δημοτικές παρατάξεις πλην Λαϊκής Συσπείρωσης που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση πρέπει να απαντήσουν στο λαό ποιος είναι ο λόγος που κυριολεκτικά θάβουν την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάζοντας σήμερα ένα άλλο διαφορετικό κείμενο; 

Μέρος αυτής της κοινής ανακοίνωσης που αλλοιώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει χαρακτηριστικά : «Άμεση δρομολόγηση της κατασκευής όλων των αναγκαίων υποδομών με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ, με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων». Ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως από αυτή την κοινή ανακοίνωση απουσιάζει η αντίθεσή στις ΣΔΙΤ, κάτι που υπάρχει στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Τα παραπάνω δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης βάζουν από την πίσω πόρτα σχεδιασμούς που θα φορτώσουν νέα βάρη και καρκίνο στο λαό της περιοχής. Ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν όταν κάνουν λόγω για «δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών», όταν ο λαός της δυτικής Αττικής και του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος, όλου του Πειραιά βιώνουν εδώ και δεκαετίες τον «δίκαιο» όπως τον αποκαλούν τρόπο κατανομής; Όταν το σύστημα που στηρίζουν τόσο η δημοτική αρχή αλλά και οι συνυπογράφοντες της ανακοίνωσης είναι αυτό που έχει φορτώσει την περιοχή μας με καρκινογόνα εργοστάσια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που μας κάνουν την ζωή κόλαση; 

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί στην περιοχή μας άλλα και η προσπάθεια να παραπλανηθεί ο λαός θα πάρουν μαχητική λαϊκή απάντηση. Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπηρετούν τις πολιτικές που μας ρημάζουν.

Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του λαού της Αττικής, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, του Περάματος, του Πειραιά συνολικά για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και η πολιτική που μας εξαθλιώνει σπέρνοντας και τον καρκίνο. 

Απαιτούμε: 
  • Όχι στην δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
  •  Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε. 
  •  Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
  •  Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. 
  •  Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. 
  •  Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. 
  •  Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.