Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση των ΚΟ Κερατσινίου – Δραπετσώνας Για τις εξελίξεις στο χώρο των Λιπασμάτων

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, νέες
Τo ΚΚΕ σας καλεί να απαιτήσουμε σε κάθε περίπτωση αυτό που δικαιούμαστε, να διεκδικήσουμε την κάλυψη των αναγκών μας και να μην αρκούμαστε στα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της πλουτοκρατίας. Να μη συμβιβαστούμε με τα όποια «αντίμετρα» χρησιμοποιεί κάθε φορά η κυβέρνηση για να χρυσώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί.
Αντίστοιχα και με το χώρο των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή καλούν το λαό της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου να αρκεστεί σε ένα μέρος από το χώρο των 640 στρεμμάτων της περιοχής των λιπασμάτων και να πει και «ευχαριστώ». Μας πετάνε το «τυράκι» της αξιοποίησης των 82 στρεμμάτων από τα 640, δηλαδή το 1/8 του χώρου, θεωρώντας ότι θα προσπεράσουμε τη φάκα, την στιγμή που η έκταση από το Πέραμα ως το λιμάνι του Πειραιά ανήκει στην Cosco. Θεωρούν ότι θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στις συνολικότερες αλλαγές και σχεδιασμούς για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής που γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου,
Είναι γεγονός ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ΡΣΑ), προβλέπει την αξιοποίηση του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ως κόμβο συνδυασμένης μεταφοράς εμπορευμάτων και διαχείρισής τους και βασικό ναυτιλιακό κέντρο. Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν σχεδιασμοί να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο σύμπλεγμα εξειδικευμένων σχετικών δραστηριοτήτων (cluster) που αφορά υποστηριχτικές οικονομικές δραστηριότητες.
Υπάρχει αντιπαράθεση συμφερόντων και συγκρούσεις ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου για το πώς θα γίνει αυτή η αξιοποίηση. Υπάρχουν εκείνες οι μερίδες που επιδιώκουν και βιομηχανικό χαρακτήρα στην ανάπλαση της περιοχής, σε αντιδιαστολή με άλλα κομμάτια του κεφαλαίου που επιδιώκουν χρήσεις που να κάνουν την περιοχή υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκρίνει σε αυτή τη φάση το δεύτερο σενάριο και αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με το να έχει ο Δήμος τη δυνατότητα να διαμορφώσει ορισμένους χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, ίσα- ίσα τους προϋποθέτει.
Τα γεγονότα που εκθέτουν κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), Περιφέρεια (ΣΥΡΙΖΑ) και
Δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), είναι συγκεκριμένα:
·      Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που πλέον ανήκει στο κινέζικο μονοπώλιο της COSCO, εξέλιξη που συνοδεύεται από επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι.
·      Δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο.
·      Δεν αναιρείται το ότι μια σειρά δραστηριότητες που προωθούνται τώρα από τη δημοτική αρχή, θα γίνουν υπόθεση αξιοποίησης τους από ιδιώτες. Δεν αναιρείται ότι σε μια πορεία οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν πάλι ανταποδοτικά την πρόσβαση σε μια σειρά υποδομές που δημιουργούνται.
·      Πιο ειδικά, ο δήμος έχει από καιρό μια τοποθέτηση που στην πράξη αποδέχεται το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς στα λιπάσματα, καθώς πρακτικά κάνει λόγο για αγορά της έκτασης που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.
·      Η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Oil One (Μελισσανίδης), ανανεώθηκε πριν ένα χρόνο επί των ημερών τους.
·      Σε τελική ανάλυση η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, που μέρος της εξειδικεύεται από περιφέρεια και δήμο χειροτερεύει τους όρους δουλειάς και ζωής της εργατικής τάξης, της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει! Δε μας «ρίχνουν» με «αντίμετρα»!
Στην περίπτωση της έκτασης των λιπασμάτων αναδεικνύεται το εξής κρίσιμο στοιχείο:

 Όσο η γη θα παραμένει στα χέρια του αστικού κράτους ή σε ιδιωτικά συμφέροντα, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για χώρους πρασίνου, αθλητισμού, αναψυχής, πρόσβασης στη θάλασσα, υγείας, δεν θα μπορούν να χωρέσουν.
Οι κάτοικοι να μην χρειάζεται να παζαρεύουν την ελεύθερη είσοδο τους, αλλά και να μην κατοικούν κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις επιβλαβείς για την υγεία, όπως αυτές της Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη.

Το ΚΚΕ έχει πίσω του δεκαετίες αγώνων για το χώρο των λιπασμάτων. Πιο πρόσφατα με παρεμβάσεις στην Βουλή, με τροπολογία που κατέθεσε για πλήρη παραχώρηση του χώρου των λιπασμάτων στο λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, την ερώτηση για την οσμή που προκαλεί ερωτηματικά για την πηγή της και το κατά πόσο είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων. Με τη διαρκή κινητοποίηση και δράση των δυνάμεων του μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια, στα σωματεία της περιοχής, στους υπόλοιπους φορείς που συμμετέχουν τα μέλη του στην περιοχή, παρεμβαίνει ώστε να αναδείξει το σύνολο των σχεδιασμών που αστική τάξη και κυβέρνηση προωθούν.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής, να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει την ζωή τους, το περιβάλλον, που εμπορευματοποιεί τη γη και τους ελεύθερους χώρους. Να εκφραστεί η ανάγκη ανατροπής του συνολικού σχεδιασμού της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε Αττική και Πειραιά. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το χώρο και να τον αναπλάσουμε με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
·       το σύνολο των 640 στρεμμάτων της περιοχής των λιπασμάτων να αποδοθεί στο λαό της περιοχής
·       Καμιά δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην περιοχή. Καμία ανταποδοτική λειτουργία, άμεση ή έμμεση. Αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
·       Απόρριψη και αντίσταση στην προώθηση κάθε αστικού σχεδίου ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή.
·       Αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της περιοχής με απαλλοτρίωση της απ’ το μεγάλο κεφάλαιο. Με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, δημιουργία πρασίνου επίπεδου πόλης, συνδυασμένο με άλλες κοινωνικές λειτουργίες ως ασπίδα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Δημιουργία ανοιχτών και κλειστών αθλητικών κέντρων για τις ανάγκες της νεολαίας και των αθλητικών σωματείων. Κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νήσων του Αργοσαρωνικού. Δημιουργία χώρων πολιτισμού με παράλληλη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και ανάδειξη της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας. Μουσείο σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας με την διατήρηση και αξιοποίηση κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία (φουγάρο, γυαλάδικο κλπ).
·       Άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας των διυλιστηρίων της OIL ONE
·       Μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, πλήρης σταθερή εργασία για όλους, ως προϋπόθεση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων από τα λαϊκά στρώματα.
Έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε λύσεις που να καλύπτουν
τις ανάγκες μας. Με δυνατό ΚΚΕ και Κοινωνική Συμμαχία
ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία συνολικά
 και σε αυτή την κατεύθυνση σε καλούμε να δράσεις.

Ιούνιος 2017