Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κ.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Θέμα: Δυσοσμία στις περιοχές Κερατσινίου –Δραπετσώνας- Πειραιά

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη δυσοσμία στην περιοχή του ευρύτερου Πειραιά και ιδιαίτερα στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. Δυσοσμία που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων των περιοχών αυτών, οι οποίοι κινητοποιούνται μέσω συσκέψεων μαζικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων της περιοχής.
Διάχυτη είναι η άποψη μεταξύ των κατοίκων, ότι η δυσοσμία οφείλεται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (slops) της Oil Οne, συμφερόντων ομίλου Μελισσανίδη, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μόλις 100μ. από κατοικημένη περιοχή. Εγκαταστάσεις που εδώ και τρία χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κινητοποιήσεων κατοίκων, μαζικών φορέων της περιοχής με αίτημα την απομάκρυνση τους. Κινητοποιήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα πριν ένα χρόνο περίπου να ληφθούν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά δείγματα από το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, προς ανάλυση, τα οποία όμως δεν έδειξαν κάτι, παρόλο που η δυσοσμία παραμένει.

Σε συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την Τετάρτη 31/5/2017, παρά την παρέμβαση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και την ανάδειξη του προβλήματος, δεν υπήρξε καμία δέσμευση ούτε αντίστοιχη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα της αντιμετώπισης της οσμής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα παρθούν ώστε να διαπιστωθεί:
- Από πού προέρχεται, που οφείλεται και πως θα σταματήσει αυτή η δυσοσμία;
- Aν είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων και των παιδιών τους;