Παρασκευή 15 Μαΐου 2020


Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο με την βρώμα της Oil One!
Για τους κατοίκους της Δραπετσώνας, της Χαραυγής, των Ταμπουρίων, της Αμφιάλης η καραντίνα είναι εδώ! Δεν τελείωσε. Τώρα είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν μπορούμε ούτε στα μπαλκόνια των σπιτιών μας να καθίσουμε, όχι να βγούμε έξω. Τα παιδιά μας θα είναι στις σχολικές αίθουσες μέχρι τα τέλη του Ιούνη και δεν θα μπορούν ούτε παράθυρο να ανοίξουν.

Την τελευταία βδομάδα η κατάσταση είναι αφόρητη. Δύσπνοια, τσούξιμο στα μάτια, μέρα – νύχτα. Με το βενζόλιο να είναι «εκτός ορίων» κάποιες μέρες, ειδικά τους ζεστούς μήνες, λες και όταν είναι εντός ορίων δεν είναι καρκινογόνο, τις θειούχες πτητικές ουσίες να «πετούν» ανενόχλητες και να τις εισπνέουμε καθημερινά, σύμφωνα πλέον και με τα παραδοτέα υπομνήματα του Δημόκριτου, που ουσιαστικά φωτογραφίζουν τον ένοχο, οι γειτονιές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου θυμίζουν θάλαμο αερίων.
Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση, που πρέπει να καταλογιστούν από το λαό και τους εργαζόμενους της πόλης μας.
Τεράστιες ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ σήμερα, γιατί έχοντας σαν πολιτική επιλογή την απρόσκοπτη προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στήριξαν ποικιλοτρόπως την Oil One και τον εφοπλιστή ιδιοκτήτη της Μελισανίδη. Με αδειοδοτήσεις, επεκτάσεις δραστηριοτήτων, νέες άδειες αποθήκευσης μαζούτ, επιχορηγήσεις, φωτογραφικές διατάξεις επέκτασης παραμονής των καζανιών του, με νομοθετικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εταιρείας, όπως τον πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νόμο της ΝΔ, που ψηφίστηκε και με την ένοχη αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, που αξιοποιώντας τις διατάξεις του η εταιρεία ζητάει την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για να επεκτείνει κι άλλο τις δραστηριότητές της. Πρέπει να το χρεωθούν.
Πολύ μεγάλες ευθύνες έχει και η Περιφερειακή διοίκηση Πατούλη (ΝΔ), που πριν 3 μήνες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αρνήθηκε να υπερψηφίσει ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών της Oil One. Πρέπει να το χρεωθεί.
Η δημοτική αρχή Βρεττάκου (ΣΥΡΙΖΑ), όλα τα προηγούμενα χρόνια μίλαγε για αλλαγή χρήσεων γης που θα έδιωχναν τάχα την OilOne, για αταυτοποίητους ρύπους που πρέπει να ταυτοποιηθούν, για μετρήσεις της ρύπανσης, για χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης, για νόμους που δεν αλλάζουν εύκολα, σπέρνοντας αυταπάτες και καλλιεργώντας την μοιρολατρία, έβαζε πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επέκτεινε την παραμονή των καζανιών στην Δραπετσώνα για 20 χρόνια (άρθρο 70), ενώ σερνόταν στους αγώνες του μαζικού-λαϊκού κινήματος της πόλης σαν ουρά, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά. Εδώ και κάτι μήνες ανακάλυψε ότι η Oil One ρυπαίνει και πρέπει να φύγει. Επειδή όμως στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει το «κάλλιο αργά παρά ποτέ», πρέπει να χρεωθεί την στάση της. 
Το ρόλο της συνέχισης και ενίσχυσης των αυταπατών, έχουν αναλάβει οι παρατάξεις της «αντιπολίτευσης» στο δημοτικό συμβούλιο.  Η παράταξη Διαλινάκη (ΝΔ), έχοντας ανάγει την υποκρισία σε επιστήμη, στην προσπάθειά της να βγάλει λάδι την κυβέρνηση της ΝΔ, ανακάλυψε νέο «ιστορικό» ερώτημα για να θέσει μπροστά στο λαό: είναι η OilOneμεσαίας όχλησης βιομηχανία ή βαριάς όχλησης; είναι Α2 ή Α1; Αν είναι Α2 μένει μαζί με τον καρκίνο, αν είναι Α1 φεύγει. Και ποιος θα απαντήσει στο ερώτημα αυτό; η κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, που παραχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο βουνά, πεδιάδες, δάση, περιοχές natura, εθνικούς δρυμούς, θάλασσες, για να κάνουν μπίζνες οι επιχειρηματικοί όμιλοι με αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, ακόμη και για έρευνες υδρογονανθράκων, αγνοώντας την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία και την ζωή του λαού.  Πρέπει να χρεωθεί την κοροϊδία απέναντι στο λαό και τους εργαζόμενους της πόλης.
Η παράταξη Καμά (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) και ο επικεφαλής της, μέλος της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, μιλάει σήμερα για αγώνες ενάντια στα καζάνια της Oil One, εμπαίζοντας τον λαό και προκαλώντας την νοημοσύνη του. Σίγουρα ο ίδιος δεν ξεχνά, ότι με την τροπολογία Μανιάτη  (υπουργός ΠΑΣΟΚ) άλλαξαν οι χρήσεις γης στο χώρο των Λιπασμάτων και άνοιξε ο δρόμος για την εγκατάσταση των καζανιών στην Δραπετσώνα. Δεν ξεχνά ότι η Περιφερειακή διοίκηση Σγουρού (ΠΑΣΟΚ) ενέκρινε την ΜΠΕ για την εγκατάστασή της στον χώρο. Ο ίδιος δεν τα ξεχνά, κάνει ότι μπορεί όμως για να τα ξεχάσουν οι εργαζόμενοι και ο  λαός της Δραπετσώνας, της Χαραυγής και των άλλων γειτονιών της πόλης. Πρέπει να το χρεωθεί.
Όλοι μαζί από διαφορετικό πόστο ο καθένας, υπηρετούν τον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ο εχθρός είναι ο ίδιος παντού και είναι ορατός. Είναι η πολιτική που υπηρετεί έναν δρόμο ανάπτυξης που δεν συναντιέται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες.
Η πάλη του λαού στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα για να απαλλαγούν από τα καζάνια του θανάτου, από τα σκουπίδια που ετοιμάζονται να του φέρουν στην αυλή του, στην Πειραϊκή για να μην γίνει η προβλήτα της COSCO, που θα υποβαθμίσει ακόμα παραπέρα την ζωή του καταστρέφοντας το περιβάλλον και την θάλασσα της περιοχής, η πάλη του λαού συνολικότερα, πρέπει να συναντηθεί με την πάλη ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και την ζωή του, με την πάλη για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών  και όχι τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων.

Κερατσίνι, 15/5/2020