Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

41η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία λαού και νεολαίας
Κόντρα στις διώξεις συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς και την επιχείρηση τρομοκράτησης των φοιτητών στα πανεπιστήμια
Χιλιάδες λαού και νεολαίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών προς την αμερικάνικη Πρεσβεία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στις διώξεις συνδικαλιστών και την επιχείρηση τρομοκράτησης φοιτητών στα πανεπιστήμια. Αφορμή για τη μεγαλειώδη κινητοποίηση η απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στα 41 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου με την οποία κορυφώθηκε ο τριήμερος εορτασμός, ο οποίος ξεκίνησε το Σάββατο με πλήθος κόσμου, μικρά παιδιά, ανθρώπους κάθε ηλικίας να περνούν την πύλη του Πολυτεχνείου.
Ισχυρή, οργανωμένη και συγκροτημένη η παρουσία τωνΟργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μπροστά από το μεγάλο κόκκινο ποτάμι των κομμουνιστών διαδηλωτών, υπήρχαν μπλοκ του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, των σχολείων της Αττικής, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της ΕΕΔΥΕ. Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν για άλλη μια φορά να διαδηλώσουν ήταν μήνυμα ετοιμότητας και επαγρύπνησης απέναντι σε όσα συμβαίνουν, στις φωτιές που ανάβει ο ιμπεριαλισμός στη «γειτονιά» μας και απ' άκρη σε άκρη του πλανήτη, στην αντιλαϊκή πολιτική που στερεί βασικά δικαιώματα.
«Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», είναι η απάντηση που έστειλαν χιλιάδες στόματα σε εκείνους που θέλουν να ξαναχαράξουν τα σύνορα με το αίμα μας, καταγγέλλοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, διεκδικώντας: «Εξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις». «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», είναι το σύνθημα που υποδέχεται και συνοδεύει τους στρατευμένους νέους που συμμετέχουν στην πορεία.


«Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Οχι στις διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών. Εξω τα ΜΑΤ από τα πανεπιστήμια», απαιτούν μέσα από πανό και συνθήματα εργάτες, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, συνταξιούχοι. Δωρεάν μόρφωση διεκδικούν τα μπλοκ των μαθητών και σπουδαστών που χαρίζουν και σε αυτήν την πορεία ξεχωριστό παλμό. Ξεχωριστή και η παρουσία της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών, με το σύνθημα στο πανό της «Ποτέ πια φασισμός», να συνοδεύεται καθόλη τη διάρκεια της πορείας από το σύνθημα «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».
Τα «όχι» αμέτρητα, πέφτουν «βροχή» σε κάθε μπλοκ εργαζομένων απέναντι στη φτώχεια, στις απολύσεις, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην απομυθοποίηση των «σωτήρων» και στην ουσία: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», δίνοντας πάσα στη διέξοδο για «Αγώνα, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».
Η πορεία έφτασε στην αμερικάνικη Πρεσβεία, με τα συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει έξω οι Αμερικανοί», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» να ακούγονται δυνατά από χιλιάδες στόματα, των μαζικότατων μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που περνούσαν για ώρα.
Η αλλεπάλληλη ρίψη χημικών και δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις (σ.σ. βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη) , αντί να πνίξει τις φωνές χιλιάδων διαδηλωτών, γέννησε συγκινητικά στιγμιότυπα, με ανθρώπους κάθε ηλικίας με κλεισμένη τη φωνή και κομμένη την ανάσα να συμπυκνώνουν την Ιστορία αυτού του τόπου σε «9 δεκαετίες αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».




Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, διεκδίκησαν τη ζωή που τους αξίζει. (σ.σ. έξω από την αμερικάνικη Πρεσβεία)

Καταθέσεις στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ                 
Από την ΚΝΕ κατέθεσε στεφάνι ο Πέτρος Μαρκομιχάλης
Το πρωί της Κυριακής, αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ και του «Ριζοσπάστη» κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αμέσως μετά δήλωσε: «Τα συνθήματα της εξέγερσης, επίκαιρα και ζωντανά, δε βολεύονται στα μέτρα των διαχειριστών της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ", στη γκρεμισμένη πύλη του Πολυτεχνείου, ούτε διορθώνεται ούτε ξεχνιέται. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να γίνει ο λαός μας κυρίαρχος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».
Στεφάνι εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας κατέθεσε οΠέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που δήλωσε ότι η ΚΝΕ, «όπως και τότε, έτσι και τώρα συνεχίζει να είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα δικαιώματα της νεολαίας. Κρατάμε ψηλά τη σημαία του αγώνα που είναι βαμμένη κατακόκκινη από τις θυσίες του λαού μας και που μας οδηγεί στην πάλη για αγώνα έξω από το σύστημα που μας οδηγεί στην ανεργία, στην κακοπληρωμένη δουλειά που βάζει εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών του λαού. Δίνουμε με οργανωμένο τρόπο αποφασιστική απάντηση στην ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Νίκος Σοφιανός
Εκ μέρους του «Ριζοσπάστη», στεφάνι κατέθεσε ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας.

Στη Θεσσαλονίκη                                                           
MotionTeam
Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε χθες το πρωί ο γιορτασμός της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Στην πρόσοψη του κτιρίου δέσποζε το γιγαντοπανό της ΚΝΕ: «Με αγώνα και θυσία γράφεται η Ιστορία, οργανωνόμαστε για την ανατροπή».
Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων παραβρέθηκαν και απότισαν φόρο τιμής καταθέτοντας ένα στεφάνι ή λίγα λουλούδια.
Εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο γραμματέας της και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ζήσης Λυμπερίδης, ενώ στην πολυμελή αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Αβραμόπουλος και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, του ΣΦΕΑ '67-74, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, των Γραμματειών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του ΔΣ της ΟΓΕ.

Εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο                                               
MotionTeam
Με μεγάλη συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η εκδήλωση τηςΟργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, για την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, είχε θέμα: «Η ανυπότακτη αγωνιστική στάση, η πάλη του λαού εξυψώνονται στον αγώνα ενάντια στην αστική εξουσία και την καπιταλιστική σκλαβιά». Μίλησε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ο λαός μπορεί να είναι ισχυρός μόνο όταν είναι οργανωμένος και παλεύει για το δίκιο του. Τιμάμε την εξέγερση του λαού και της νεολαίας δυναμώνοντας τους αγώνες με ισχυρό ΚΚΕ».
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

MotionTeam

Οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας                                         
Με συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω - κάτω», δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, τηςΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, καθώς και εκπρόσωποι πολλώνΟμοσπονδιών και Συνδικάτων πορεύτηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου από το Συνδικάτο Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος, μέχρι το Πολυτεχνείο, όπου κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης. Θερμή υπήρξε η υποδοχή της πορείας από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στο Πολυτεχνείο. Με υψωμένες γροθιές, οι εκπρόσωποι των δυνάμεων της Λαϊκής Συμμαχίας έστειλαν το πραγματικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ότι ο λαός όταν είναι αποφασισμένος και παλεύει, τίποτα δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Απηύθυναν, παράλληλα, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 27 Νοέμβρη.