Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ






Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κερατσινίου-Δραπετσώνας στις 09/03/2015, η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας, έφερε προς συζήτηση το θέμα της Ανάπλασης της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης (Λιπάσματα).
Σε μια κατάμεστη από δημότες και μαζικούς φορείς αίθουσα και με την παρουσία του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη και βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Δημοτική Αρχή κατέθεσε πρόταση αγοράς μέρους της έκτασης που «φέρεται» να κατέχει η Εθνική Τράπεζα (240 στρέμματα) με αντίτιμο 5 εκ. ευρώ (το κονδύλι θα διατεθεί από την Περιφέρεια), πρόταση τροποποίησης του άρθρου 14 του παραρτήματος του Ν.4277/14 (Ρ.Σ.Α.Α.) που αναφέρεται στο χώρο της Ανάπλασης και τον χαρακτηρίζει βιομηχανική περιοχή και ένα πρόγραμμα δράσης-κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.
Είναι γνωστό ότι στην ίδια περιοχή, εταιρεία συμφερόντων «Μελισσανίδη», ανακατασκευάζει και εκσυγχρονίζει δεξαμενές, που εξαγόρασε από την BP, με σκοπό την επεξεργασία και την αποθήκευση πετρελαιοειδών. Πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας του λαού της περιοχής (οι δεξαμενές βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό, 100 μέτρα από δρόμο και από σπίτια). 
Η ομιλία του Υπουργού και του αντιπεριφερειάρχη, παρά την απαιτούμενη «ασάφεια», ήταν αρκετά συγκεκριμένη ώστε να προβληματίσει και τους πλέον καλοπροαίρετους. Τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος, απέφυγαν να δεσμευτούν ρητά για το σταμάτημα των εργασιών του Μελισσανίδη, την ανάκληση της άδειας, όπως απαιτεί το σύνολο των μαζικών φορέων της πόλης μας (αδειοδότηση έλαβε ο Μελισσανίδης από την προηγούμενη κυβέρνηση και από το προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο). Χαρακτηριστικά είπαν ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει την σύμβαση μεταξύ του ΟΛΠ και της OIL ONE από άποψη νομιμότητας» και ότι «η ακύρωση του χαρακτηρισμού της περιοχής ως βιομηχανικής ζώνης δεν σημαίνει και ακύρωση της επένδυσης Μελισσανίδη». Στη συνέχεια, συνέδεσαν «αυτό που θα γίνει στο χώρο των Λιπασμάτων «με την παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της περιοχής». Αυτό όμως που συμβαίνει σε όλη την περιοχή είναι η επέκταση της COSCO και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι (από Υπουργό και Αντιπεριφερειάρχη) δεν ακούστηκε καμία δέσμευση για κρατική χρηματοδότηση, όσον αφορά την ανάπλαση της περιοχής.
Με απλά λόγια, για την κυβέρνηση το στήσιμο διυλιστηρίων και καζανιών επεξεργασίας αποβλήτων,  100 μ. από τα σπίτια των ανθρώπων, δεν είναι ξεκάθαρα παράνομο, αλλά χρειάζεται επανεξέταση! Τι ακριβώς δηλαδή πρέπει να επανεξετάσουνε?
Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της Δημοτικής Αρχής.
Αρνήθηκε (για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες) να συμπεριλάβει στο ψήφισμα την πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ για «άμεση ανάκληση από την κυβέρνηση και την περιφέρεια της άδειας των εργασιών της OIL ONE A.E.».
Αρνήθηκε (ξανά) να δεσμευτεί ρητά, μέσα από το ψήφισμα που κατέθεσε, για την κατασκευή Παιδιατρικού νοσοκομείου στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων, ένα πάγιο αίτημα του μαζικού-λαϊκού κινήματος της πόλης.


Γεννιούνται λοιπόν ορισμένα εύλογα ερωτήματα:
Α) Θα δοθούν 5 εκ ευρώ, «ζεστό» χρήμα στην Εθνική Τράπεζα, για την αγορά μιας έκτασης που θα συνορεύει με καζάνια; Πώς μπορεί να είναι αξιοποιήσιμη για το λαό μια περιοχή που θα συνορεύει με ωρολογιακές βόμβες;
Β) Γιατί πρέπει να δοθούν «σώνει και καλά» τα 5 εκ. ευρώ, όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, που «φέρεται» (όπως αναφέρει το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής) να κατέχει η Εθνική Τράπεζα; (οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ πρότειναν να απαλειφθεί από το ψήφισμα η αναφορά στα 5 εκ. ευρώ, να γίνει αναφορά μόνο στην ανάγκη απαλλοτρίωσης. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη Δημοτική Αρχή).
Γ) Η Δημοτική Αρχή έχει έρθει σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα; Αν ναι, βάση ποιων ιδιοκτησιακών τίτλων και εγγράφων; Και τότε γιατί αποκαλεί την Εθνική Τράπεζα σαν φερόμενη ιδιοκτήτρια;

Ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Η Ε. Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «έσοδα από την Ανάπλαση» και «για εστιατόρια με θέα τη θάλασσα». Ενώ ο Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) ήταν πιο ξεκάθαρος. Μίλησε για «business plan» και για ανταποδοτικά οφέλη του δήμου αλλιώς το project θα χρεοκοπήσει! Δηλαδή χαράτσωμα των εργαζομένων και του λαού για την χρήση του χώρου των Λιπασμάτων και ιδιωτικοποίηση.
Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά η κίνηση της Δημοτικής Αρχής να φέρει προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να αναφέρει και χωρίς να δεσμεύεται για τίποτα το συγκεκριμένο, παρά μόνο για το ζεστό χρήμα στην Εθνική Τράπεζα και την σωστή, κατά τη γνώμη μας κίνηση, αλλαγής του ρυθμιστικού σχεδίου για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής. Κίνηση όμως, που όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός, δεν αρκεί για να σταματήσει την επένδυση ο Μελισσανίδης.
Κάθε καλόπιστος και καλοπροαίρετος άνθρωπος αναρωτιέται πως μπορεί να φτιαχτεί πάρκο, γήπεδα και άλλες δραστηριότητες δίπλα στα καζάνια του Μελισσανίδη.
Κι αφού αυτό δε γίνεται, τότε  γιατί δεν πράττει η Δημοτική Αρχή το αυτονόητο:
Να απαιτήσει ρητά και κατηγορηματικά (κι όχι με ευχολόγια) από τους υπεύθυνους φορείς (κυβέρνηση και περιφέρεια) να σταματήσουν εδώ και τώρα την επικίνδυνη επένδυση του Μελισσανίδη, να ανακαλέσουν την άδειά του; Τι εμποδίζει επιτέλους κυβέρνηση-Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ να το κάνουν;
Τι είναι τέλος αυτό που εμποδίζει τη Δημοτική Αρχή να απαιτήσει την κατασκευή στον χώρο ενός Παιδιατρικού νοσοκομείου? Μήπως θεωρούν ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη σε μία πόλη 500.000 κατοίκων που δεν έχει αντίστοιχη υποδομή?
Το ΚΚΕ δήλωσε και δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην δραστηριοποίηση ιδιωτικών – επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή, στις συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εκφράζουμε  την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ (συμβάσεις παραχώρησης, πώληση μετοχών), το λιμάνι πρέπει να ανήκει στο λαό και να αποτελέσει λαϊκή περιουσία. Τονίζουμε την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή πριν προχωρήσει οποιαδήποτε ενέργεια αγοράς. Διεκδικούμε  η ανάπλαση να γίνει με κρατική χρηματοδότηση, να μπει φραγμός στην είσοδο επιχειρηματιών – επενδυτών  και στην εμπορευματοποίηση της περιοχής.

Καλούμε τον λαό να παλέψει και να διεκδικήσει για τα 640 στρέμματα της περιοχής των "Λιπασμάτων":

  • Άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας των διυλιστηρίων της OIL ONE
  • κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νήσων του Αργοσαρωνικού
  • ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, δημιουργία πρασίνου επίπεδου πόλης, συνδυασμένο με άλλες κοινωνικές λειτουργίες ως ασπίδα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση
  • δημιουργία ανοιχτών και κλειστών αθλητικών κέντρων για τις ανάγκες της νεολαίας και των αθλητικών σωματείων
  • δημιουργία χώρων πολιτισμού με παράλληλη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και ανάδειξη της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας
  • μουσείο σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας με την διατήρηση και αξιοποίηση κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία (φουγάρο, γυαλάδικο κλπ)
  • κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη και δίκτυο σταθερής τροχιάς
                                                                                                                    Κερατσίνι 11/3/2015