Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Δημοτικά τέλη - Καμία ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς επαγγελματίες και εμπόρους


Από την πρώτη στιγμή είχαμε ενημερώσει τον Κερατσινιώτικο και Δραπετσωνίτικο λαό, ότι η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑ.Ε.-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), θα ακολουθήσει πολιτική διαχείρισης, άξιο στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τσακίζει τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους προς όφελος του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητάς του.
Η δημοτική αρχή δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμησή μας. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η εισήγησή της για τον καθορισμό των ανταποδοτικών δημοτικών τελών του 2017, που ψήφισε τελικά στο τελευταίο Δ.Σ.

Τα δημοτικά τέλη στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, είναι ιδιαίτερα υψηλά (από τα υψηλότερα στην Αττική) και φτάνουν τα 1,61 €/μ2 για τις κατοικίες και τα 4,70 €/μ2 για τα καταστήματα. Η δημοτική αρχή τα διατηρεί σταθερά όχι γιατί είναι «κοινωνικά ευαίσθητη», αλλά επειδή ξέρει ότι λόγω της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης δεν μπορεί να εισπράξει παραπάνω. Άλλωστε αν πράγματι ήταν «κοινωνικά ευαίσθητη», θα είχε κάνει δεκτή την πρόταση που από το 2014 έχουμε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο για γενναία μείωση των δημοτικών τελών κατά 40%, πρόταση που θα συνέβαλλε στην ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών της πόλης μας, με ταυτόχρονη αύξηση των δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις των κατηγοριών άνω των 6000 μ2. Μια πρόταση που προσέκρουσε στην άρνηση της δημοτικής αρχής με επιχειρήματα όπως: «δεν μπορώ να κάνω μειώσεις γιατί δεν θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συμβούλιο» ή ότι «αν μειώσω στις κατοικίες θα πρέπει να μειώσω και στις επιχειρήσεις».! Πονηρά επιχειρήματα, που πατώντας και στην λογική της εφαρμογής του νόμου, ουσιαστικά φορτώνει με ακόμα μεγαλύτερα βάρη το λαό της πόλης μας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω φοροαφαίμαξή του.
Εμείς έχοντας ξεκάθαρη θέση, ενημερώσαμε από την αρχή τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας, ότι η ανταποδοτικότητα ως τμήμα της λεγόμενης «αποκέντρωσης του κράτους», δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μηχανισμός προώθησης της αντιλαϊκής επίθεσης σε τοπικό επίπεδο. Οι δήμοι σήμερα, με κορμό τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις του «Καλλικράτη», επιτελούν αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Το κεντρικό κράτος να τους χρηματοδοτεί ολοένα και λιγότερο και αυτοί να καταφεύγουν στην τσέπη των κατοίκων όλο και περισσότερο.
Για όλα αυτά η δημοτική αρχή δεν βγάζει άχνα. Αποδέχεται την λογική της ανταποδοτικότητας (άλλωστε την εφαρμόζει με ευλάβεια σε τομείς όπως του αθλητισμού-πολιτισμού), αποδέχεται την διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ, δεν διεκδικεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία των υπηρεσιών και ως φυσική συνέπεια της παραπάνω διαχειριστικής λογικής της, καταφεύγει στην «πεπατημένη», που ακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας αλλά και η ΚΕΔΕ, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας που μέρα με την μέρα, χτυπιούνται όλο και περισσότερο από την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Και με την ευκαιρία αυτή να ρωτήσουμε την δημοτική αρχή: εκείνα τα 6,5 εκατ. € που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωνε στον λαό της πόλης, ότι κερδήθηκαν από τον ΟΛΠ και αφορούσαν οφειλόμενα δημοτικά τέλη προηγούμενων ετών, δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των κατοίκων της πόλης μας, μέσω της μείωσης των ανταποδοτικών τελών για το 2017;
Μάλλον ρητορικό το ερώτημα, απέναντι σε μια δημοτική αρχή, που από την πρώτη στιγμή έκανε καθαρό ότι θα διαχειριστεί την φτώχεια και την μιζέρια «με αξιοπρέπεια». Μια δημοτική αρχή η οποία ενώ στα λόγια κατακεραυνώνει τον «Καλλικράτη», δεν λέει κουβέντα για την αντιλαϊκή αναθεώρησή του από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι προ των πυλών και προβλέπει «ενίσχυση της φορολογικής αποκέντρωσης σε τοπικό επίπεδο» και «παροχή κινήτρων στην ΤΔ ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στην εισπραξιμότητα των τοπικών εσόδων», δηλαδή στην φορομπηξία των εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών. Αναθεώρηση στην οποία συμφωνεί και η ΚΕΔΕ με μόνη «παραφωνία» τους δημάρχους και αιρετούς που έχουν εκλεγεί με την Λαϊκή Συσπείρωση.
  Εμείς θα είμαστε πλάι στον αγώνα του λαού, όπως άλλωστε κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, για να επιβάλει ο ίδιος τη λαϊκή ανακούφιση. Καταψηφίσαμε τα δημοτικά τέλη που η δημοτική αρχή έφερε ως θέμα.
Προτείναμε και διεκδικούμε:
1) την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό,
2) την άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 40%, με στόχο την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας και την ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα,
3) αύξηση στο 45% της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο (σούπερ μάρκετ, COSCO) τις τράπεζες, την εκκλησιαστική περιουσία
4) την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.
5 )την απαλλαγή από τους φόρους για την λαϊκή οικογένεια με χαμηλό εισόδημα, για τους ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνων και ΑμΕΑ .
6) την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων από την κεντρική διοίκηση στους δήμους.


Κερατσίνι, Νοέμβρης 2016