Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τοποθέτηση Λαϊκης Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας 2017

Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός που καταρτίζεται στους δήμους και τις περιφέρειες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος, ουσιαστικά εξαρτάται και υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό μιας και σε κεντρικό επίπεδο εκεί παίρνονται οι αποφάσεις για του που θα πάνε και πόσα λεφτά. Με αυτή την έννοια θα μας επιτρέψετε να πούμε μια κουβέντα για τον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε και συζητιέται στη βουλή.

Μιλάμε για έναν βαθιά αντιλαϊκό, ταξικό προϋπολογισμό, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει για άλλη μια φορά από τους προηγούμενους. Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αναδιανομή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα όπως:
l  φορολογικά έσοδα, με νέους φόρους στα λαϊκά νοικοκυριά κατά 2,3% ---> σύνολο 46,86 δισ. € από 45,8 δισ. €
l  άμεσοι φόροι σε μισθωτούς και συνταξιούχους αύξηση κατά 14,5%
l  έμμεσοι φόροι αύξηση κατά 5,6% από 25,1 σε 26,4 δισ. €
l  τσεκούρι στην κοινωνική ασφάλιση κατά 1,64 δισ. € (περικοπές και αύξηση εισφορών)
l  ΕΚΑΣ περικοπές κατά 586,3 εκατ. € ενώ τα αντισταθμιστικά που λέει η κυβέρνηση φτάνουν τα 17 εκατ. €
l  για τον ΕΟΠΥΥ μείωση της κρατικής δαπάνης κατά 200 εκατ. €
l  για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης η κυβέρνηση ενώ προβλέπει  δαπάνη ύψους 760 εκατ. €, εγγράφει ποσό 571 εκατ. €, που σημαίνει ότι ψάχνουν τα άλλα 200 εκατ. € που κουμπώνει με τον προωθούμενο εξορθολογισμός των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων
Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της “2ης φορά αριστερά” :
l  μειώνει τους φόρους σε επιχειρηματικούς ομίλους κατά 7% από 3,49 δισ. € σε 3,24
l  δίνει ζεστό χρήμα 250 εκατ. € που έχει πάρει από τον λαό στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
l  προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στον “αναπτυξιακό νόμο”, που όλοι ξέρουμε ότι δεν αφορά αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εβε και εμπόρους της γειτονιάς.
Και για τα καθ ημάς ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 1,5 δισ. € για το σύνολο της τοπικής διοίκησης (δήμους -περιφέρειες).
Άρα το ζήτημα καταρχήν δεν έχει μόνο να κάνει με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, αλλά συνολικότερα με την στάση της δημοτική αρχής, που δέχεται, αποδέχεται, σιγοντάρει, δεν βγάζει άχνα, για όλα αυτά. Φόρους, τέλη, που σήμερα έρχονται επιβάλλονται και από αυτή την κυβέρνηση. Ουσιαστικά δημιουργούν δήμους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς με κυρίαρχη τη λογική ότι βάλε φόρους, τέλη, για να  μπορέσεις να λειτουργήσεις. Αυτό γίνεται και σε εδώ.
Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Είναι πρώτιστα τι κάνεις με την στάση σου σήμερα, για το κύριο. Αποδέχεσαι αυτή την πολιτική, την καταγγέλλεις, την αντιπαλεύεις με όλους τους τρόπους. Ή γίνεσαι χειροκροτητής. Και να μας επιτρέψετε πιστεύουμε το δεύτερο για την δημοτική αρχή.
Η ουσία επομένως για να βγαίνουν συνολικότερα συμπεράσματα, είναι αν αυτός ο δρόμος ανάπτυξης και σχεδιασμού καλύπτει τις ανάγκες που έχουμε σήμερα. Εργασία, υγεία, παιδεία, πρόνοια. Παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, χώροι αθλητισμού και πολλά άλλα. Εμείς λέμε όχι. Γι αυτό και παλεύουμε για την ανατροπή του και όχι την φτιασίδωσή του γιατί ξέρουμε καλά ότι δεν φτιασιδώνεται.
Άρα σήμερα κρινόμαστε για τον εάν οργανώνεις την αντεπίθεση, προς μια άλλη εξουσία. Προς μια άλλη οικονομία που θα είναι στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες. Εμείς αυτό καλούμε το λαό να κάνει. Να οργανωθεί πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς εκεί που δένεται το ατσάλι, έπειτα στη γειτονιά, να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική που φέρνει φτώχεια, πολέμους, ανεργία. Να παλέψει να ανατραπεί αυτό το σάπιο σύστημα, οικοδομώντας την λαϊκή εξουσία, οικονομία, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό.
Δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι εσείς είστε στην ίδια κατεύθυνση και το έχετε αποδείξει.
Για να δούμε όμως πως αποτυπώνονται αυτά στον προϋπολογισμό του δήμου.
Καταρχήν αν αφαιρέσει κάποιος το χρηματικό υπόλοιπο για το 2017 που είναι αυξημένο λογικά λόγω των χρημάτων που χρώσταγε ο ΟΛΠ, θα διαπιστώσετε ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με τον περσινό και 1.260.000 €.
Οι ΚΑΠ είναι μειωμένες κατά 1,5 εκ €  Σε προγράμματα που έχει ο Δήμος και τρέχουν υπάρχει μείωση των κονδυλίων. Π.χ. -40.000€ στο στέγαση και επανένταξη, -55.000 από ΕΣΠΑ, -20.000 στο βοήθεια στο σπίτι. Μείωση 506.000 € στις επενδύσεις. Όταν βέβαια πέρυσι από τα 26,8 εκ € που είχατε εγγράψει στον προϋπολογισμό εντάλθηκαν τα 462.024 € μέχρι σήμερα. Κάτι που ισχύει και στο κομμάτι των προνοιακών που ενώ φέτος παρουσιάζεται αυξημένο κατά 2,5 εκ € πέρυσι δόθηκε μόλις το 25% του προϋπολογισμού, κάτι που ισχύει και σε άλλα κομμάτια του προϋπολογισμού. Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τα προνοιακά είναι λεφτά που τα παίρνουμε για να τα δώσουμε απευθείας – δεν είναι δηλαδή θέμα οράματος.
Είναι καθαρό ότι ακόμα και αν δεν υπολογίσεις το χρηματικό υπόλοιπο, που προαναφέραμε, ο προϋπολογισμός προέρχεται κατά 42% από του ίδιους τους δημότες με όλους τους τρόπους. Αν πάλι βγάλεις το χρηματικό υπόλοιπο το ποσοστό ανεβαίνει στο 44%.
Δηλαδή για να λειτουργήσει ο δήμος πρέπει να εισπράξει το 42% του προϋπολογισμού του από μια σειρά τέλη, αντίστοιχα φόρους, πρόστιμα. Αυξημένα κατά 50.000 τα έσοδα από τα τέλη, 87.000 από τα πρόστιμα, από αθλητικά τμήματα 193.000 ευρώ.
Αυτός είναι ο προϋπολογισμός σας, απέναντι από το λαό και τις ανάγκες του, αυτή είναι η πολιτική σας χειροκροτητές της κυβέρνησης.