Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Tτοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα του 2017





Το τεχνικό πρόγραμμα εκφράζει την πολιτική μέσω της οποίας υλοποιείται η οικονομική κατεύθυνση που έχει η δημοτική αρχή. Δεν είναι μια απλή καταχώρηση έργων το ένα μετά το άλλο, αλλά αποτυπώνει την πολιτική επιλογή της εκάστοτε  Διοίκησης, αν θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση ικανοποίησης των διευρυμένων λαϊκών αναγκών ή αν θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας πολιτικής, που συνθλίβει κυριολεκτικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, που βάζει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων στον Προκρούστη των μνημονίων, της μόνιμης ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθάρχησης, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και διαφόρων άλλων μηχανισμών του αστικού κράτους, μέσω των οποίων διατηρείται και ενισχύεται το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της ΤΔ.
Το βασικό κριτήριο με το οποίο εμείς κρίνουμε ένα Τ.Π. και τα προηγούμενα αλλά και αυτό που έφερε η δημοτική αρχή για το 2017, είναι αν αυτό συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική που διέπεται από τα παραπάνω ή αν αρκείται  σε μια διαχειριστική λογική, αν κινείται στην κατεύθυνση διαχείρισης των ψίχουλων που δίνονται από το κράτος, χωρίς να διεκδικεί τους πόρους που δικαιούται ο Δήμος, χωρίς να συγκρούεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που προωθεί την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και το χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών. Σαφώς και σ’  αυτό το Τ.Π. όπως και σ’ αυτά των  προηγούμενων χρόνων, όπως και σε κάθε Τ.Π. οποιουδήποτε  δήμου της χώρας, θα υπάρχουν και έργα χρήσιμα για το λαό. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, θα υπάρχουν και έργα που φτιάχνουν πλατείες, που συντηρούν γυμναστήρια, που βάφουν σχολεία ή παιδικούς σταθμούς. Αλλοίμονο αν δεν υπήρχαν και τέτοια. Αλλά  αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για ένα Τ.Π. ή για έναν προϋπολογισμό κατ’ επέκταση. Οι επιλογές της δημοτικής αρχής αποτυπώνονται σε μια σειρά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από μια πιο προσεκτική ανάγνωση του Τ.Π. Ζητήματα όπως:
1. Είναι γνωστό ότι τα κονδύλια της ΣΑΤΑ την πενταετία 2009-13 έχουν συρρικνωθεί σχεδόν κατά 85% και η τάση που υπάρχει είναι για τον μηδενισμό τους. Και μιλάμε για κονδύλια που κατεξοχήν απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους. Ποια είναι η πραγματικότητα που προκύπτει από τους αριθμούς του Τ.Π. σ’ ότι αφορά την ΣΑΤΑ και ΣΑΤΑ σχολείων; Στα νέα έργα του 2017 μείωση σχεδόν 50%, σε απόλυτες τιμές 1.040.000 € και αν βάλουμε και τα συνεχιζόμενα η μείωση περιορίζεται στις  500.000 €. Συνολικά ούτε στο 20% των ΚΑΠ όταν με βάση αυτόν τον Καλλικράτη το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι στο 50%.  Άρα δεν μιλάμε  καν για υποψία σύγκρουσης αλλά για μια αποδοχή και εφαρμογή από την μεριά της δημοτικής αρχής της πολιτικής συρρίκνωσης της ΣΑΤΑ,  προφανώς στην λογική της «δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε όλοι». Έτσι λένε στον λαό, κρύβοντας την αλήθεια ότι η κακιά συγκυρία όπως την βαφτίζουν, δεν είναι για όλους. Υπάρχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κεφάλαιο που μπουκώνονται από φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, που ταΐζονται στο στόμα  με ζεστό χρήμα  από τα διάφορα πακέτα  ΕΣΠΑ, Γιούνκερ κλπ.  Ενώ το σύνολο των νέων έργων είναι ακόμα πιο πίσω από το Τ.Π. του 2016 κατά 1.000.000 € περίπου, αλλά και του 2015, ενώ συνυπολογίζοντας και τα συνεχιζόμενα παρουσιάζει μια μικρή αύξηση της τάξης των 400.000 € περίπου.
2. Υπάρχουν μια σειρά έργων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ζωή των δημοτών και το περιβάλλον της πόλης και δεν αναφέρονται καν στο Τεχνικό πρόγραμμα. Έργα αντιπλημμυρικά, απαραίτητα σε ορισμένα σημεία της πόλης (Αη Γιώργης, Σωκράτους στη Δραπετσώνα), έργα αντισεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων του Δήμου, που είναι αίτημα πολλών χρόνων του εκπαιδευτικού κινήματος, έργα υποδομών υγείας, αντιπυρικά κλπ. Έργα ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την υγεία-ασφάλεια των λαϊκών στρωμάτων. Για τους παιδικούς σταθμούς της πόλης το Τ.Π. προβλέπει ελάχιστα χρήματα. Προβλέπει 74.000 € στα νέα έργα και άλλες 230.000 € περίπου απ’ τα συνεχιζόμενα. Κατά την γνώμη μας είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Ενώ δεν υπάρχει καμιά αναφορά, κανένα έργο για την ανακαίνιση της ΚΡΩΣΦΗΛΔ που υποτίθεται ότι θα την ανακαινίζανε για να λειτουργήσει. Φυσικά για κατασκευή νέων παιδικών σταθμών στη βάση των αναγκών προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών της πόλης δεν γίνεται λόγος.
Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι τα έργα π.χ. αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας ή αντισεισμικής θωράκισης, θα μπορούσε να τα πραγματοποιήσει ολοκληρωτικά μόνος του ο δήμος. Είναι  έργα  που απαιτούν σχεδιασμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις, την κύρια ευθύνη των οποίων πρέπει να έχει το κράτος. Το ζήτημα είναι αν διεκδικείς λύσεις στην κατεύθυνση αυτή, αν συμβάλλεις στην οργάνωση της πάλης των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου. Στην διεκδίκηση και απόσπαση λύσεων σε οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπου διαμορφώνονται οι δυνατότητες. Αν συμβάλλεις στην δημιουργία πλαισίου πάλης και διεκδίκησης κονδυλίων από το ΠΔΕ και αξιοποίησή τους  για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των λαϊκών αναγκών. Για γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική-αντιπυρική προστασία, αξιοποίηση και διασφάλιση ελεύθερων χώρων κλπ. Εμείς θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντίθετα αρκείται σε μια λογική διαχείρισης αυτής της άθλιας κατάστασης, σε μια λογική παρεμβάσεων, κύρια έργων συντήρησης των σχολικών κτιρίων  εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν αφήσει τα σχολεία ασυντήρητα για πάρα πολλά χρόνια και έχει εξασφαλίσει από την Περιφέρεια κονδύλια για ανακατασκευή 20 παιδικών χαρών, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας.
Εμείς έχουμε καθαρό ότι η Τ.Δ. δεν είναι τίποτε άλλο παρά μηχανισμός του αστικού κράτους  για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, μέσω ενός αντιδραστικού πλαισίου που είναι συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών σε κεντρικό επίπεδο. Ένα  αντιδραστικό πλαίσιο που συνεχώς διευρύνεται και εμπλουτίζεται και από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι γνωστό ότι ετοιμάζεται νέα αναθεώρηση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» προς το αντιδραστικότερο.. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να αποκαλύψουμε αυτόν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα. Είναι μεγάλες οι ευθύνες εκείνων των δυνάμεων και των δημοτικών αρχών που συσκοτίζουν αυτήν την πραγματικότητα, που παραπλανούν τον λαό για τα πραγματικά αίτια αυτής της κατάστασης. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑ.Ε.-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στο συγκεκριμένο ζήτημα παίρνει πάρα πολύ καλό βαθμό. Στηρίζει ανοικτά αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Έχει  περάσει από το επίπεδο της συγκάλυψης και του εξωραϊσμού αυτής της πολιτικής στο επίπεδο της ανοικτής στήριξης.  Τι άλλο από στήριξη μπορεί να είναι η καταψήφιση του ψηφίσματος για τον αντιασφαλιστικό νόμο-λαιμητόμο, η διατήρηση των ήδη πολύ υψηλών δημοτικών τελών αποδεχόμενη ουσιαστικά την ανταποδοτικότητα ως μηχανισμό προώθησης της αντιλαϊκής επίθεσης σε τοπικό επίπεδο, η μη καταγγελία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», η εφαρμογή εργασιακών σχέσεων-λάστιχο και η ένοχη σιωπή για τις αλλαγές στα Εργασιακά που ετοιμάζουν κυβέρνηση – ιμπεριαλιστικοί θεσμοί και πολλά άλλα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε.
       Οι δημοτικοί σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης  καταψηφίσαμε το Τεχνικό πρόγραμμα, προβάλλοντας και παλεύοντας για τα αιτήματα:
●  αξιοποίηση του ΠΔΕ και των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών του λαού και της νεολαίας.
●  γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για σχολική στέγη, παιδικούς σταθμούς, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, αξιοποίηση και διασφάλιση ελεύθερων χώρων.
●  μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, κατάργηση αντιδραστικού πλαισίου που μετατρέπει τους δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών κεφαλαίου- ΕΕ- αστικού κράτους.         


                                                                                           Νοέμβρης   2016