Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Άρθρο Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην εφημερίδα “Πόλις”




Για τον χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης.
           
Η τοπική διοίκηση είναι τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που έρχεται σε πιο άμεση επικοινωνία με το λαό. Έχει σημαντικές αρμοδιότητες στην άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής. Εφαρμόζει κατά γράμμα, ακόμα και πρότυπα (πχ. την δεκαετία του ‘80 συμβάσεις ορισμένου χρόνου), την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Πραγματοποιεί ιδεολογική, πολιτική, οικονομική παρέμβαση στο λαό προς όφελος της αστικής τάξης.
           
Η τοπική διοίκηση αποτελεί βασικό παράγοντα συνεργασίας των κυβερνήσεων, των εργοδοτών, των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, για την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων και τις γενικότερες επιδιώξεις και πολιτικές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
           
Μερικά παραδείγματα για να γίνει πιο καθαρός ο χαρακτήρας των δήμων.

1) Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας οι δήμοι πρωτοστάτησαν στο άνοιγμα του δρόμου για να καταπατηθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με την εφαρμογή των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.
2) Ως μέτρο διαχείρισης της ακραίας φτώχεια σιτίζουν χιλιάδες ανθρώπους (κοινωνικό παντοπωλείο, ιχθυοπωλείο), ή επανακαταρτίζουν ανέργους εκτονώνοντας, ενσωματώνοντας και χειραγωγώντας έτσι την δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια.
3) Μέσα από την τοπική διοίκηση άνοιξε ο δρόμος της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών πολιτισμού και αθλητισμού (συνδρομή), των υπηρεσιών καθαριότητας (δημοτικά τέλη). Τι στιγμή βέβαια που ήδη έχουμε πληρώσει βαρύτατη φορολογία.
4) Προγράμματα που αφορούν την υγεία και πρόνοια, στηρίζονται σε χρηματοδότηση περιορισμένου χρόνου και παροχών, όπως το βοήθεια στο σπίτι.
5) Μετατρέπονται οι δήμοι σε φοροεισπρακτικός μηχανισμός, κυνηγώντας τους δημότες για οφειλές ακόμα και μερικών ευρώ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη του ΚΚΕ στους δήμους και την περιφέρεια, παλεύει

  • Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και το ασφυκτικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης.
  • Για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, ανέργων.
  • Για να εμποδιστούν τα σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων του δήμου.

Συνολικά η απάντηση πρέπει να δοθεί στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου - Ε.Ε. - κυβέρνησης που μας εξαθλιώνει.

Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Κερατσίνι, 9/2/2017

*Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα του άρθρου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην εφημερίδα “Πόλις”