Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Που αρχίζει και που τελειώνει η κοροϊδία κυβέρνησης- δημοτικής αρχής



Πρόσφατα συνεδρίασε η τριμερής επιτροπή που προβλέπει ο νόμος για την εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (Υ.Π.Α.) σε επίπεδο δήμου. Μια επιτροπή που αποτελείται από τον Δ/ντή Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ» και έχει γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα, για το αν μπορεί να εφαρμοστεί στο επίπεδο του συγκεκριμένου δήμου αυτό που η κυβέρνηση βάφτισε Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, ενώ η τελική απόφαση ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

Κάπου εδώ αρχίζει η κοροϊδία και η πρόκληση, από την πλευρά της κυβέρνησης, απέναντι σε χιλιάδες γονείς και νήπια σε όλη τη χώρα. Ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι:
τη μηδενική δαπάνη απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό για την θεσμοθέτηση της                δίχρονης Υ.Π.Α.
τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε αίθουσες και τεχνική υποδομή
την έλλειψη χρηματοδότησης με τα ψίχουλα που δίνει για την παιδεία
τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό
τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή – σίτιση – ξεκούραση κ.α.

έχει το θράσος να μιλάει για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή παίζοντας παιχνίδια, με τις αγωνίες και τις ανάγκες χιλιάδων οικογενειών και νηπίων.

Την ίδια στιγμή που εξαγγέλλει  δίχρονη Υ.Π.Α., αποκλείει χιλιάδες παιδιά από αυτήν, δημιουργεί περιοχές και δήμους δυο ταχυτήτων, διαμορφώνοντας de facto εκπαιδευτική διαφοροποίηση, φέρνει νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Προσχολική Αγωγή (Π.Δ. 79/17) μονιμοποιώντας τα 25άρια τμήματα στα ν/γ, διπλασιάζοντας από 7 σε 14 τον ελάχιστο αριθμό για σχηματισμό τμήματος, οδηγώντας μαθηματικά σε συγχωνεύσεις, μετατρέποντας το ολοήμερο ν/γ σε προαιρετικό κ.α., πετάει το μπαλάκι στους δήμους και στους συλλόγους εκπαιδευτικών αποσείοντας τις δικές της ευθύνες, για να δημιουργήσει άλλοθι ότι «εμείς θέλουμε αλλά οι δήμοι δεν μπορούν». Σ’ αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση έχει την στήριξη της ΚΕΔΕ, συνδικαλιστικών ηγεσιών όπως η ΔΟΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και δημοτικών αρχών.

Και κάπου εδώ αρχίζει η κοροϊδία από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος κατά την διάρκεια της σύσκεψης της τριμερούς επιτροπής στο δήμο μας, μπροστά στην πρεμούρα του να εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης, «ξέχασε» να την καταγγείλει - ενώ όπως είπε θα μπορούσε και να το κάνει- είπε ότι αυτή μπορεί να υλοποιηθεί στο δήμο μας παρά το γεγονός ότι λείπουν 15 αίθουσες για την στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών των 1561 νηπίων του δήμου μας. Παίρνοντας αίθουσες από τα δημοτικά σχολεία και μετατρέποντάς τες σε αίθουσες νηπιαγωγείων, ή τοποθετώντας κατασκευές βαρέως τύπου στις αυλές των σχολείων, χωρίς να αναφερθεί καν σε συγκεκριμένο αριθμό. Δηλαδή ή θα πάρει αίθουσες δραστηριοτήτων (ΑΠΧ, μουσικής, γυμναστικής) ή θα πάρει τμήμα από τις αυλές των σχολείων για να στοιβάξει νήπια 4-6 ετών, στερώντας χώρους από τις ανάγκες των παιδιών του δημοτικού. Έτσι εκφράζει ο δήμαρχος την ευαισθησία του στα παιδιά της πόλης μας! Η απόφαση τελικά δεν πάρθηκε γιατί κανένας από τους δυο (Δ/ντής α’βάθμιας ή δήμαρχος), δεν τόλμησε να πάρει την ευθύνη, αντιμετωπίζοντας την εύλογη αντίδραση γονιών και δασκάλων.

Δεν δυσκολεύτηκε όμως να βρει τον υπεύθυνο για την μη εφαρμογή του Προγράμματος στο δήμο. Δεν είναι ούτε ο ίδιος, που εδώ και 4 χρόνια που είναι δημοτική αρχή δεν διεκδίκησε την κατασκευή ούτε μιας αίθουσας, ούτε ενός παιδικού σταθμού, δεν διεκδίκησε ούτε ένα ευρώ αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, αποδεχόμενος ουσιαστικά την βάρβαρη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιοριζόμενος σε μπαλώματα στα σχολεία, ενώ φυσικά δεν είναι ούτε η κυβέρνηση για την πολιτική της όπως αναφέραμε παραπάνω. Υπεύθυνος κατά τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή είναι ο σύλλογος εκπαιδευτικών «ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»! και ο πρόεδρός του, για την στάση του να καταγγείλει την κυβέρνηση για την προσχηματική εφαρμογή της δίχρονης Υ.Π.Α. λέγοντας ότι η ευθύνη για την εφαρμογή της ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, εκφράζοντας την θέση του συλλόγου για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης Υ.Π.Α. σε όλα τα σχολεία της χώρας με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους γονείς και τους εργαζόμενους της πόλης μας, να μην εφησυχάσουν, να μην δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και δημοτική αρχή και να παλέψουν διεκδικώντας:

Δίχρονη Ενιαία Υποχρεωτική Δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά της χώρας,  με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού – βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών, κατασκευή νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων, αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018