Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

230 βρέφη και νήπια εκτός των βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου.



Στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 16/7/2018, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας, η δημοτική αρχή πέταξε έξω 230 παιδιά ηλικίας προσχολικής αγωγής για την χρονιά 2018-19. Αιτία είναι η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζει η δημοτική αρχή και δεν καλύπτει την ανάγκη να μπορούν όλα τα παιδιά να πάνε χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. 

Είναι γνωστό ότι την περσινή χρονιά περίπου 50.000 παιδιά έμειναν εκτός προσχολικής αγωγής πανελλαδικά. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν καταθέτουν καν αίτηση.
Οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών θα βρεθούν σε πολύ μεγάλο αδιέξοδο από τον Σεπτέμβρη, καθώς δεν θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Το ίδιο ισχύει και στο δήμο μας, καθώς πέραν των 230 παιδιών που έμειναν εκτός, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 250 παιδιά που χρήζουν προσχολικής αγωγής, βάση της ηλικίας τους και δεν έκαναν καν αίτηση.
Ακόμα και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αντιστοιχεί σε 110 βρέφη και παιδιά (40 και 70) για το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες. Έτσι και αλλιώς πάνω από 120 παιδιά θα μείνουν εκτός. Η κατάσταση κάθε χρόνο θα γίνεται και χειρότερη, με δεδομένο ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μειώνονται χρόνο με το χρόνο, με κατεύθυνση να μηδενιστούν και την λειτουργία του προγράμματος να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κράτος.

Στα παραπάνω προστέθηκαν μια σειρά από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια κατεύθυνση
* αποφασιστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς του Δήμους
* μη απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων
* προώθησης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων των παιδαγωγών και απαγόρευσης μαζικών διορισμών μόνιμου προσωπικού
* προώθησης της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της προσχολικής αγωγής
* συρρίκνωσης του όποιου σχεδιασμού για ανέγερση σύγχρονων κτιριακών υποδομών.

Αναδιαρθρώσεις που μόνο τυχαίες δεν είναι. Έρχονται να προστεθούν στην γενικότερη πολιτική που θέλει ένα μικρότερο κράτος και στις κοινωνικές δομές. Μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, παραπέρα υποβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή. Μεταφορά κονδυλίων από τον κρατικό κορβανά και από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήρθε για να κάνει την βρώμικη δουλειά προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Να φέρει σε πέρας αυτή την πολιτική που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν και που θα συνεχίσουν ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Ποια είναι η στάση της δημοτικής αρχής, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης; Η δημοτική αρχή 4 χρόνια τώρα κάνει τα πάντα για να την βγάζει λάδι. Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε ένα δελτίο τύπου - από την κατά τα άλλα λαλίστατη δημοτική αρχή - να καταγγέλλει, να καταδικάζει αυτή την βάρβαρη πολιτική που αφήνει χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο εκτός παιδικών σταθμών. Φυσικά ούτε σκέψη για διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης, για προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ οι προεκλογικές κορόνες του δημάρχου για έναν παιδικό σταθμό για κάθε χρόνο θητείας του, έχουν καταντήσει ανέκδοτο, εφάμιλλο του «θα σκίσουμε τα μνημόνια» του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ 4 χρόνια τώρα, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, μέσα από την ενεργή εφαρμογή της και την εξειδίκευσή της στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και την καλλιέργεια αυταπατών στα λαϊκά στρώματα. Κάνει ότι μπορεί να αποπροσανατολίσει το μαζικό-λαϊκό κίνημα και τους φορείς της πόλης μας, μέσα από την λογική του «μικρότερου κακού» και μέσα από φιέστες εξωραϊσμού της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Έχει το θράσος να καπηλεύεται τα όποια αποτελέσματα πολύχρονων αγώνων των μαζικών φορέων, γυναικείων συλλόγων, σωματείων της πόλης, που κατάφεραν να πετύχουν το άνοιγμα του παιδικού σταθμού «ΚΡΩΣΦΗΛΔ», που παραχωρήθηκε προς χρήση στον δήμο μόνο για 5+5 χρόνια, μεταφέροντας το κόστος συντήρησης του (180.000€) στις πλάτες του λαού της περιοχής, χωρίς να εξασφαλίζεται η λειτουργία του για πάντα για τις ανάγκες του Δήμου. 

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης να μην δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την δημοτική αρχή που την στηρίζει. Να μην συμβιβαστούν με το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Να μην τσιμπήσουν με τα οποιαδήποτε αντίμετρα που παρουσιάζει η δημοτική αρχή. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας στερούνε χωρίς καμιά έκπτωση από αυτά που είναι σύγχρονα και αναγκαία για μας και τα παιδιά μας.

Διεκδικούμε 

● παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών
● προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων
● σίτιση με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό
● ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
● δημιουργία από το κράτος υποδομών που να καλύπτουν τη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών
● άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους.