Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κερατσίνι, 14/12/2020

Καμία απόφαση για επιβάρυνση της ζωής μας δεν θα υλοποιηθεί!!!

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 11.12, μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, συζητήθηκε το θέμα για τα απορρίμματα, που ετοιμάζονται να φορτώσουν για άλλη μια φορά στον λαό του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή.

Το δίκαιο αίτημα των κατοίκων για να μην δημιουργηθεί καμία νέα μονάδα στο Σχιστό ακούστηκε δυνατά από την Λαϊκή Συσπείρωση η οποία ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν θα ανεχτούμε την υλοποίηση κανενός σχεδιασμού που είτε ευθέως είτε με πλάγιο τρόπο θα υποβαθμίζει τις ζωές μας.

Το ΟΧΙ στην τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ που χωροθετεί την δημιουργία νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό και το ΟΧΙ στο σχέδιο της περιφερειακής αρχής της ΝΔ για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό δεν μπορούν να παρερμηνευτούν από κανέναν.

Δεν χωράει κανένα «ναι μεν αλλά» όπως μέχρι σήμερα ιδιαίτερα η δημοτική αρχή έκανε με την συμφωνία της στον σχεδιασμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής που προέβλεπε ΜΕΑ στο Σχιστό. Δεν μπορεί πλέον να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα από την παράταξη του κ. Διαλινάκη που δεν βγάζει άχνα για την κυβερνητική πολιτική και τις ευθύνες της ΝΔ που στήριξε και τον στηρίζει, θυσιάζοντας τις ζωές μας για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν να παρεκκλίνει από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως στο παρελθόν έκανε η δημοτική αρχή με το παραθυράκι που άφηνε ανοιχτό για την δημιουργία ΜΕΑ μόνο για τους δήμους του Πειραιά.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγράφηκε για άλλη μια φορά. Για μας πρώτη προτεραιότητα είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής και όχι τα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου που βλέπουν το «σκουπίδι» ως χρυσό, με αποκλειστικό γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας τους σε βάρος της ζωής μας και του περιβάλλοντος.

Γι αυτό λέμε :

·         Καμία νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό

·         Όχι στον νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό

·         Όχι στην καύση απορριμμάτων

·         Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση

·         Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για την χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων

·         Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και όχι απλή επιχωμάτωση

·         Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων, που θα παίρνουν καθοριστικά υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής και με προτεραιότητα στην προστασία της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, και σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού

 

Καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός!!! Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει