Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

56% των δημοτικών τελών από την τσέπη των κατοίκων και μικρών αυτοαπασχολούμενων

Μόλις το 28 % από τις μεγάλες επιχειρήσεις

Για μία ακόμα χρονιά οι κάτοικοι και οι μικροεπαγγελματίες τους Κερατσινίου και της Δραπετσώνας καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών τελών όπως ψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή.

 Αν και η δημοτική αρχή βρίσκεται 9 χρόνια στο τιμόνι του δήμου και επανεκλέχτηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, πιστή στο δόγμα της ανταποδοτικότητας, διατηρεί υψηλά τα δημοτικά τέλη. Αρνείται πεισματικά την δραστική μείωση τους ώστε να ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε σπιτιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία οικογένεια για ένα σπίτι 90 τ.μ. θα κληθεί να πληρώσει 164€ για δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ το χρόνο και. Ενώ για ένα μαγαζί 50 τ.μ. ένας μικρός επαγγελματίας θα κληθεί να πληρώσει 165€ το χρόνο επίσης.

Σε μια περίοδο μάλιστα, που διανύουμε με τεράστια ακρίβεια, με όλους τους άδικους φόρους που πληρώνουμε να είναι σε ισχύ όπως π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να φορτώνει με νέα άδικα χαράτσια το λαό όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τσακίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, έρχεται το μακρύ χέρι του κράτους όπως αποδεικνύεται ότι είναι οι δήμοι και ζητάνε από τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να ξαναπληρώσουν για όλα αυτά που θα έπρεπε να τους παρέχονται δωρεάν αφού το 95% της κεντρικής φορολογίας καλύπτεται από τους εργαζόμενους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και μόλις το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο.

Η δημοτική αρχή επιλέγει να χαρατσώνει το λαό στη λογική που λέει όποιος έχει πληρώνει για να μαζεύει χρήματα. Ενώ την ίδια στιγμή κουβέντα για ουσιαστική διεκδίκηση όσων χρωστάνε διαχρονικά οι κυβερνήσεις με τους παρακρατηθέντες πόρους ή για αύξηση της χρηματοδότησης.

Είναι η λογική που απαντάει στον μειωμένο προϋπολογισμό από το κράτος άρα «να αδειάσω τις τσέπες των κατοίκων της περιοχής» για να λειτουργεί ο δήμος. Και στο βάθος, αν δεν βγαίνουν τα νούμερα,  τι; Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών; Χορηγίες;

Οι κάτοικοι και οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής έπρεπε να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρους και τέλη για αυτονόητα πράγματα όπως είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών ή ο φωτισμός της πόλης. Η φορολογία για τα λαϊκά στρώματα είναι τεράστια. Όμως η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της δημοτικής αρχής είναι ο λαός να πληρώνει ξανά και ξανά φόρους, τέλη, πρόστιμα ενώ στο απυρόβλητο να παραμένει το μεγάλο κεφάλαιο, την ώρα που απολαμβάνει τεράστιες φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, εθελοντική φορολογία και τα ρεκόρ κερδών να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Απαιτούμε την δραστική μείωση των δημοτικών τελών για την λαϊκή κατοικία και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους μέχρι την οριστική τους κατάργηση.

Κερατσίνι 11/11/2023