Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

 


ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ!!!

Η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στη συνεδρίαση του ΔΣ της 20/5/2024, έφερε προς συζήτηση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Βαφτίζει το ΕΠΣ «βήμα απόδοσης του χώρου των λιπασμάτων στο λαό»!!!! Η κοροϊδία «χτυπάει ταβάνι»! Σε κανένα σημείο του ΕΠΣ δεν αναφέρεται η ανάγκη απαλλοτρίωσης και απόδοσής στο λαό όλης της έκτασης! Πουθενά δεν αναφέρεται το αίτημα του λαού! Αντίθετα προστατεύει τη δομημένη επιφάνεια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στα 50.000 τετραγωνικά μέτρα που προβλέπει για δόμηση, τα οποία σήμερα ανήκουν στους ομίλους, και συγκεκριμένα της LAFARGE, της OIL ONE, της MOBIL και της Εθνικής Τράπεζας.

Η συγκεκριμένη πρόταση όχι μόνο δεν κινείται στην κατεύθυνση απόδοσης του συνόλου των 650 στρεμμάτων στο λαό, αλλά αντίθετα «ανοίγει την όρεξη» των επιχειρηματικών ομίλων-ιδιοκτητών, και όσων καλοβλέπουν το φιλέτο των Λιπασμάτων.

Το επιχειρηματικό παιχνίδι παίζεται μέσα στα πλαίσια του ρόλου που έχει επιλεγεί από την αστική τάξη για το λιμάνι του Πειραιά, ως πύλης διαμετακομιστικού κόμβου. Πίσω από την συζήτηση για τα Λιπάσματα, εκφράζονται ανταγωνισμοί μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων για το πως θα χρησιμοποιούνται τα Λιπάσματα, προς όφελος ποιας μερίδας του κεφαλαίου, προς ποια κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα αξιοποιηθούν. Από τη μια «κονταροχτυπιέται» η «ανάπτυξη» τύπου OIL ONE, LAFARGE, από την άλλη καλοβλέπει τα στρέμματα η «ανάπτυξη» τύπου «πάρκο Νιάρχος» και «Ελληνικού». Η δημοτική αρχή με το ΕΠΣ δηλώνει ότι επιλέγει την δεύτερη πλευρά!

Είτε με «ανάπτυξη» τύπου OIL ONE, LAFARGE, είτε με «ανάπτυξη» «μητροπολιτικού πάρκου» των επιχειρηματικών ομίλων, ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, αντίθετα θα βγει χαμένος από όποιο σενάριο καπιταλιστικής ανάπτυξης κι αν επικρατήσει για την περιοχή.

Η δημοτική αρχή Βρεττάκου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά κ.ά.) σαν άλλος μεσίτης, χρησιμοποίει τη βαριά περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις ρυπογόνες βιομηχανικές δράσεις όπως της OIL ONE, ώστε να πείσει τον λαό, ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι αυτός της ανάπτυξης μητροπολιτικού πάρκου των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή την πρόταση του ΕΠΣ. Άξια λοιπόν η στήριξη του από σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα στις τελευταίες εκλογές - και όχι μόνο (!!!) - όπως με την εισχώρηση στελεχών της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο του!

Η ανάπλαση της περιοχής των Λιπασμάτων είναι πολιτικό ζήτημα και όχι πολεοδομικό ή νομικό! Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπλαση μέσα από συζητήσεις και συνδιαλλαγές - παζάρια με τους επιχειρηματικούς ομίλους - ιδιοκτήτες, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν αποκλείστηκε από την δημοτική αρχή, αλλά θεωρείται αποδεκτό και επιβεβλημένο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οι παρατάξεις Μύτογλου (ΝΔ) και Καμά (ΠΑΣΟΚ) τάχθηκαν υπέρ του ΕΠΣ! Ούτε μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπλαση μέσω της χρηματοδότησης και της προσέλκυσης επενδυτών.

Η παράδοση των Λιπασμάτων στους ιδιώτες ομολογείται, και εμμέσως, από την πλευρά της χρηματοδότησης, αφού στο ΕΠΣ δεν γίνεται πουθενά αναφορά στην αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματοποίησή του, δηλαδή στη διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης προς τους δήμους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε καν για επιστροφή των παρακρατηθέντων ΚΑΠ προς τους δήμους. Είτε με ανταπόδοση, είτε με ιδιωτικοποίηση, και στις δυο περιπτώσεις θα καταλήξουν να φορτωθούν όλα στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη να δοθούν για χρήση στο λαό, ο χώρος των Λιπασμάτων και όλοι οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου της περιοχής και ειδικότερα μεγάλοι χώροι που υπάρχουν και διεκδικούνται χρόνια από το λαϊκό κίνημα της περιοχής:

Προβάλλουμε ένα πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης που περιλαμβάνει:

·       Απαλλοτρίωση του συνόλου της έκτασης των Λιπασμάτων χωρίς αποζημίωση και απόδοσή του στο λαό της περιοχής.

·       Εδώ και τώρα μετεγκατάσταση της OIL ONE και όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων εκτός του οικιστικού ιστού.

·       Απαλλοτρίωση της έκτασης του Μελετόπουλου και απόδοσή του στο λαό της περιοχής ως χώρος αναψυχής και πρασίνου.

·       Αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της πόλης ως χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με χώρους άθλησης, αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν για όλο το λαό, χωρίς καμμιά επιπλέον επιβάρυνση. Να μην αξιοποιηθούν ως πεδία κερδοφορίας επενδυτών και επιχειρηματικών ομίλων.

·       Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων με χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού.

Ο λαός της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και όλου του Πειραιά, να παλέψει ενάντια σε όλα τα σχέδια καπιταλιστικής αξιοποίησης της μοναδικής πρόσβασης του στη θάλασσα, των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Δεν θα μπει πίσω από τη σημαία κανενός επιχειρηματικού συμφέροντος. Ο αγώνας αυτός ενταγμένος στην πάλη του λαού του Πειραιά για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα φωτίζει ότι όσο υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος θα γεννιούνται νέα δεινά για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, στην εργασία τους, στους τόπους κατοικίας, το περιβάλλον, στις γειτονιές τους, δίπλα στο λιμάνι που είναι στοχευμένο για την εξυπηρέτηση του ευρωατλαντικού άξονα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μαίνονται στην περιοχή μας.

 

Κερατσίνι – Δραπετσώνα,

 11/7/2024