Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

1η Μάη 2018 Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11πμ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι Απεργία.  Είναι ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεων μας και εφαλτήριο νέων αγώνων. Τιμάμε τους νεκρούς μας, στο Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες το Μάη του ‘36, τους διακόσιους της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του ‘44. Τιμάμε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους και προσφυγιά.

Η 1η  Μάη του 2018 μας βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις.

Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για «δίκαιη ανάπτυξη». Ετοιμάζεται να ψηφίσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο». Ένα σχέδιο που έχει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του κεφαλαίου.

Δεν χωράνε αυταπάτες. Ξέρουμε καλά, το ζούμε στο πετσί μας τόσα χρόνια, ότι η δική τους ανάπτυξη σημαίνει νέα βάρη στις πλάτες μας, συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων από τη μια και φρούδων ελπίδων από την άλλη, που θα μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα στον Πειραιά, τα σχέδια ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων για το μέλλον του λιμανιού, δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται: Μειώσεις μισθών, αύξηση ωρών εργασίας, ανασφάλιστη εργασία, ωράρια λάστιχο, εντατικοποίηση, τρομοκρατία, είναι μερικές από τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να βγάλουμε ένα μεροκάματο.

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα, με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας. Το δρόμο τον δείχνουν σήμερα τα σωματεία, που παλεύουν για ΣΣΕ όπως το Μέταλλο, οι Ναυτεργάτες, οι εργάτες στην Cosco, στο εμπόριο και τον επισιτισμό. Συνολικά τα σωματεία οργανώνουν την πάλη για όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ενάντια στους πλειστηριασμούς, για την υγεία και την παιδεία των παιδιών του λαού.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, συνεχίζουν τον υπονομευτικό τους ρόλο.  Η ΓΣΕΕ πριν λίγες μέρες έτρεξε στα κρυφά, κατά παραγγελία της μεγαλοεργοδοσίας, να υπογράψει για άλλη μία χρονιά το πάγωμα των μισθών νομιμοποιώντας τον επαίσχυντο διαχωρισμό σε μισθό 586 ευρώ και 511 ευρώ για κάτω των 25 ετών, για να μην έχει εμπόδια η ανάπτυξη που έρχεται!

Είναι επιτακτική η ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων. Είναι ανάγκη να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα με τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να σπάσουμε το απόστημα του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο να επιλέξει την 1η ΜΑΗ για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ! Είναι καθήκον απέναντι στους εργαζόμενους, στην ιστορία του εργατικού κινήματος, τα συνδικάτα να μπουν μπροστά και να κάνουν πράξη το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Η κυβέρνηση, υπηρετεί τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.
Ταυτόχρονα προωθεί τα συμφέροντά τους και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας» Έχει μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά και το Κερατσίνι σε «κέντρα διερχόμενων» ΝΑΤΟϊκών πλοίων.

Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις νατοϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας, από τον Έβρο ως την Κρήτη, σε ορμητήριο των Αμερικανών- Νατοϊκών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας μπλέκει όλο και πιο πολύ στον καυγά των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Έχει τεράστιες ευθύνες! Αποδείχτηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού! Αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, γέμισε την Ελλάδα με αμερικάνικες - ΝΑΤΟϊκές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, στην Ανδραβίδα, στο Άκτιο, στη Λάρισα, στη Σύρο! Δεν θα διστάσουν να μπλέξουν το λαό μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Απαιτείται επαγρύπνηση από το λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τον τούρκικο λαό, τους λαούς των Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα μαίνεται για 7ο χρόνο ο πόλεμος στην Συρία, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πολεμούν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με τον λαό της Συρίας να βρίσκεται στη δίνη της βαρβαρότητας. Είναι επικίνδυνη η συσσώρευση στρατευμάτων από πολλές χώρες στην περιοχή.

Οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη.  Το Αιγαίο γέμισε πνιγμένους πρόσφυγες. Όλη η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο  πολεμικής προετοιμασίας. Το κράτος-δολοφόνος Ισραήλ, συνεχίζει την σφαγή αμάχων. Η Τουρκία μπήκε στο Αφρίν και απειλεί το Αιγαίο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει το λαό.

Σε αυτές τις συνθήκες η εργατική τάξη της χώρας μας, η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά την 1η του Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Απομονώνουμε τους εθνικιστές φασίστες σε κάθε χώρα.

Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των συντρόφων μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.
 Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.
  Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!
 Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω τα ελληνικά πλοία, τα αεροπλάνα, οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.
Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά.
Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!
 Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα
 Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος.
   Μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Το  φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες και εξεγέρσεις μας οδηγεί σήμερα περισσότερο από ποτέ:

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

ΖΗΤΩ Η 1η  ΜΑΗ
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ