Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Η ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά, ΔΙΑΜΑΝΤΩΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο και το άρθρο 70.

Το πολυνομοσχέδιο και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο εντείνουν και ενισχύουν την αντιλαϊκή σκληρή πολιτική σας, που ευνοεί προνόμια και κέρδη στην πλουτοκρατία και βάσανα στον λαό, αφού τους τσακίζει τόσο βασικές ανάγκες σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα όσο και σε συνθήκες ζωής και εργασίας, που τις κάνει αθλιότερες και πιο επικίνδυνες.
Παράδειγμα το άρθρο 70, που κάνετε ακόμα ένα επιπλέον μεγάλο απαράδεκτο βήμα για να ποδοπατήσετε τις όποιες χρήσεις γης, για να κερδίσει ο καπιταλιστής και να υποφέρει η λαϊκή οικογένεια.
Τι λέει το φωτογραφικό άρθρο 70; Ότι οι δραστηριότητες εταιρειών, όπως παραδείγματος χάρη πετρελαιοειδών, που έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν δίπλα σε σπίτια και σχολεία, δεν υποχρεούνται σε απομάκρυνση. Μάλιστα, δίνει δικαίωμα επέκτασης εντός του χώρου όπου λειτουργούσαν και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης για προστασία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τι σημαίνει; Ότι είναι φωτογραφικό για να ευνοηθεί προκλητικά το κεφάλαιο, όπως οι εκατόν σαράντα εννιά δεξαμενές πετρελαιοειδών χιλιάδων τόνων στο Πέραμα, ενταγμένα στο masterplan του κινέζικου μονοπωλίου της COSCO ή ακόμα η λειτουργία δεξαμενών του μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα, στα Λιπάσματα.
Είχαν δοθεί άδειες λειτουργίας που λήγουν για εγκατάσταση δεξαμενών, για αποθήκευση, επεξεργασία και πώληση πετρελαιοειδών και μάλιστα καταχρηστικά, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων των περιοχών αυτών, αφού απέχουν μόλις μερικά μέτρα από σπίτια και σχολειά και η χρήση γης, τουλάχιστον στη Δραπετσώνα, έχει χαρακτηριστεί πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, υγείας, ενώ στο Πέραμα είναι μέσα σε οικιστική περιοχή.

Η λειτουργία αυτών των μονάδων δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, δυσοσμία, αναπνευστικά προβλήματα σε σημείο λιποθυμίας μαθητών. Υπάρχει παρατήρηση υψηλής συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων σε ασθενείς από τις περιοχές του Περάματος και του Κερατσινίου, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα δημιουργίας καρκίνου του πνεύμονα.

Χαρακτηριστικά να πω ότι υπάρχουν μέρες που δεν ανοίγουν τα παράθυρα στα σπίτια ούτε βγαίνουν στην αυλή των σχολείων στα διαλείμματα τα παιδιά εξαιτίας αναθυμιάσεων, των οσμών που ελκύονται από τη λειτουργία των δεξαμενών πετρελαιοειδών στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα.
Τι ζητούν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά; Να απαλλοτριωθούν, εξάλλου λήγουν και οι άδειες, για χώρο πρασίνου και αναψυχής. Αντί γι’ αυτό, έρχεστε με το άρθρο 70 για να εξασφαλίζετε ισόβια εγκατάσταση σε βάρος της ζωής και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτές τις λαϊκές περιοχές. Είναι ντροπή και πρόκληση και ίσως ισχύει και για άλλες περιοχές και εταιρείες.
Το πιο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης παίρνοντας τη μορφή ντόμινου. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για το Πέραμα και το Κερατσίνι, όπου τα σπίτια και τα σχολεία είναι όμορα με αυτές τις δεξαμενές μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων.
Δίκαια καταγγέλλουν σύλλογοι κατοίκων, συνδικάτα, μαθητές, γονείς, η ΕΛΜΕ Πειραιά, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.α. Μάλιστα, κάνουν και πολλές κινητοποιήσεις. Τελικά, δεν ανεβάσατε μόνο τον ΕΝΦΙΑ 20% στα σπίτια τους, τους καταδικάζετε ισόβια σε περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά.
Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξή σας. Έχει γνώμονα την αύξηση των κερδών των ομίλων και είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας, της υγείας και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
Συνεπώς, η μεταμνημονιακή περίοδός σας ενισχύεται με ένα ολόκληρο αντιλαϊκό οπλοστασίων νέων φαρμακερών μειώσεων των συντάξεων, νέας φοροληστείας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, από τη μείωση του αφορολόγητου, διάλυσης προνοιακών επιδομάτων και όλα αυτά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμα, ταχύτητα σε πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, αύξηση του ΕΝΦΙΑ, πώληση κόκκινων δανείων και τόσων άλλων. Δηλαδή, δημιουργείτε κι εσείς προσθετικά και άλλη νέα φτώχεια, ληστεύοντας το λαϊκό εισόδημα για να θωρακίσετε την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με προκλητικές φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις σε ζεστό χρήμα και συντριβή των όποιων χρήσεων γης που κατά το δοκούν αλλάζετε, αλλά και συντριβή των όποιων περιβαλλοντικών εμποδίων έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας των πληθυσμών των λαϊκών περιοχών.

Κάλπικη, λοιπόν, η ανάπτυξή σας όπως και τα αντίμετρα σας κοροϊδία. Τα ανέλυσε ο εισηγητής μας. Ένα μέρος πάει στους πάμφτωχους και ένα άλλο μέρος πάει στους επιχειρήσεις. Φτωχοί και αυτοί οι καημένοι, γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος που σημαίνει ενίσχυση της οργανωμένης πάλης για λαϊκό ξεσηκωμό, γιατί τίποτα δεν πρόκειται να χαριστεί στον λαό.