Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ «ΚΡΩΣΦΗΛΔ»


Είναι πλέον γεγονός ότι περισσότερα από 60.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, έμειναν και πάλι εκτός παιδικών σταθμών, λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης. Τηρείται και φέτος η παράδοση που θέλει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να μετράμε τα παιδιά που μένουν μακριά από την Προσχολική Αγωγή, να μετράμε τις τεράστιες ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης και της ΕΕ. Στα παιδιά αυτά προστίθενται και χιλιάδες άλλα, των οποίων οι γονείς δεν έκαναν αίτηση, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής (άνεργοι, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εισοδηματικά κριτήρια κλπ.).
Το ίδιο ισχύει και στο δήμο μας, καθώς πέραν των περίπου 90 παιδιών  που έμειναν τελικά εκτός, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 880 παιδιά που χρήζουν προσχολικής αγωγής, βάση της ηλικίας, τους που δεν έκαναν καν αίτηση και τα οποία θα αναζητήσουν προφανώς αλλού την τύχη τους. Είτε να μείνουν στο σπίτι, είτε αν είναι προνήπια να επιλέξουν την προσχολική αγωγή, με τα αντίστοιχα προβλήματα, είτε να πάνε σε ιδιωτικές δομές, που είναι άλλωστε και η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενώ είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος, από την επόμενη χρονιά, κάποιοι παιδικοί σταθμοί της πόλης να κλείσουν, αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας του νέου θεσμικού πλαισίου (π.δ. 99/2017). Η κατάσταση κάθε χρόνο θα γίνεται χειρότερη, με δεδομένο ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μειώνονται χρόνο με το χρόνο, με κατεύθυνση να μηδενιστούν και την λειτουργία του προγράμματος να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κράτος.
Το άνοιγμα της «Παιδικής Στέγης ΚΡΩΣΦΗΛΔ» παρέχει σημαντική ανακούφιση στις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας. Hi Σε καμιά περίπτωση όμως δεν λύνει το πρόβλημα της ικανοποίησης της σύγχρονης ανάγκης, για ασφαλείς, δημόσιες, δομές προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, όρους και προϋποθέσεις. Μια εξέλιξη που έρχεται μετά από πολύχρονους αγώνες του μαζικού- λαϊκού κινήματος της πόλης μας, έτσι όπως αυτοί εκφράστηκαν μέσα από την Λαϊκή Επιτροπή, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς.
Οι φιέστες της δημοτικής αρχής για το άνοιγμα της «ΚΡΩΣΦΗΛΔ», δεν είναι μόνο αντιστρόφως ανάλογες της συμμετοχής της στους αγώνες αυτούς. Δεν συνιστούν μόνο καπηλεία αυτών των αγώνων, αφού η ίδια ήταν απούσα από αυτούς. Να θυμίσουμε μόνο ότι η δημοτική αρχή, πριν αναδειχθεί σ’ αυτή τη θέση αλλά και μετά, μίλαγε για αγορά του σταθμού, από το “ευαγές” Ίδρυμα, που και σήμερα έχει στο χέρι τον σταθμό. Δηλαδή η δημοτική αρχή έλεγε να πληρώσουμε κι από πάνω, για να πάρουμε αυτό που μας ανήκει!!!!  Να θυμίσουμε ότι η πολυθρύλητη παραχώρηση στο Δήμο, -που γιορτάζεται με τυμπανοκρουσίες- αφορά σε 5+5 χρόνια και μετά επιστροφή ξανά στο Ίδρυμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι θα πληρώσουμε κι από τις τσέπες μας, για την ανακατασκευή του παιδικού σταθμού, που ήταν ξεχασμένος για χρόνια με ευθύνη του Ιδρύματος, 260.000 €, μόνο για τα δυο πρώτα χρόνια. Την αλλαγή της στάσης της, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, έχει το θράσος να την εμφανίζει ως «συμμετοχή στους αγώνες» για την διεκδίκησή της, κάνοντας το μαύρο-άσπρο. Το γεγονός ότι τα 125 παιδιά που αρχικά θα φιλοξενούνταν στον σταθμό έγιναν 75, ότι και οι ίδιοι ομολογούν την έλλειψη προσωπικού για την σωστή λειτουργία του, τα προσπερνούν ως λεπτομέρειες.

Στόχος των πανηγυρισμών της δημοτικής αρχής, είναι ο εξωραϊσμός,  η στήριξη και συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που
→  μειώνει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση
→ προωθεί  τις ελαστικές εργασιακές  σχέσεις των παιδαγωγών και απαγορεύειτους διορισμούς μόνιμου προσωπικού
→ προωθεί  την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματική δράση στο χώρο της προσχολικής αγωγής
→ πετάει στους δήμους την ευθύνη για ανέγερση σύγχρονων κτιριακών υποδομών.

Αυτή την πολιτική στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει η δημοτική αρχή 4 χρόνια τώρα.Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε ένα δελτίο τύπου που να καταγγέλλει, να καταδικάζει αυτή την βάρβαρη πολιτική που αφήνει χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο εκτός παιδικών σταθμών.Κάνει ότι μπορεί να αποπροσανατολίσει το μαζικό-λαϊκό κίνημα και τους φορείς της πόλης μας, μέσα από την λογική του «μικρότερου κακού» και μέσα από φιέστες εξωραϊσμού της κυβέρνησης και της πολιτικής της.
Και ήρθε η ώρα να εισπράξει τα γραμμάτια, για τις υπηρεσίες που απλόχερα πρόσφερε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την βρώμικη πολιτική της. Ο δήμαρχος και η διοίκησή του, πήραν και με την βούλα το χρίσμα του δεκανικιού της αντιλαϊκής πολιτικής, από το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο εκλεκτός του στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Διοίκησης.
Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης να μην δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την δημοτική αρχή. Να μην εφησυχάσουν. Να συνεχίσουν τον αγώνα για αυτά που είναι σύγχρονα και αναγκαία για μας και τα παιδιά μας:

● παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών
● προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων
● σίτιση με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό
● ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
● δημιουργία από το κράτος υποδομών που να καλύπτουν τη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών
● άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους