Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τοποθέτησή Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. πρώην ΚΕΚ Α.Ε.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δημοτικές επιχειρήσεις δεν είναι καινούρια. Η θέση μας είναι ενάντια στην δημιουργία, λειτουργία, την επέκταση τέτοιων επιχειρήσεων. Αγαθά όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός να είναι δωρεάν για τους πολίτες. Οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία εκχώρηση της περιουσίας του δήμου. Σε αντίθεση με την δημοτική αρχή.
Η θέση μας είναι ενάντια στις δημοτικές επιχειρήσεις, γιατί πιστεύουμε και η ιστορία έχει αποδείξει, το που βγάζει ο δρόμος αυτός. Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ανταποδοτικότητα, λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ελαστικές σχέσεις εργασίας του χειρίστου είδους. Δούρειος ίππος δηλαδή για να χτυπηθούν σειρά είτε εργασιακών δικαιωμάτων, είτε υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για τον κόσμο, πχ τώρα να πρέπει να πληρώσεις από 120€ το χρόνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΔΗΚΕΠΑ. Ενώ για χρόνια ο κόσμος στο Κερατσίνι απολάμβανε το αγαθό που λέγεται πολιτισμός-αθλητισμός, δωρεάν, με όλες τις προεκτάσεις του, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, αθλητικά τμήματα κα, τι έγινε, δημιουργήθηκε μια δημοτική επιχείρηση, που λειτουργούσε αποκλειστικά με κριτήριο προφανώς το κέρδος και προσέξτε δεν αναφέρομαι στην δουλειά που γινόταν από τους δασκάλους και το υπόλοιπο προσωπικό, οι εργαζόμενοι, έκαναν την δουλειά τους. Αναφερόμαστε στην πολιτική θέση που λέει να φτιαχτεί μια επιχείρηση δημοτική, που αυτόματα σημαίνει ότι μπαίνει το ζήτημα του νόμου της αγοράς. Αφαιρώντας το δικαίωμα στη συμμετοχή όλων, εφόσον πρέπει να βάλω το χέρι στην τσέπη. Την πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μια σειρά ζητήματα που βγήκαν στην πορεία και δεν είναι της παρούσης.
Αυτά γίνανε γιατί ή μια δημοτική αρχή έχει πολιτική που πάει κόντρα σε όλα αυτά, ή έχει πολιτική που προωθεί ακόμα περισσότερο αυτή την πολιτική.
Και να θυμίσουμε ότι όταν αναλάβατε, εσείς ήσασταν που λέγατε ότι δεν θέλετε το ΚΕΚ, πρέπει να κλείσει κα. Και είστε οι ίδιοι που σήμερα το έχετε γιγαντώσει, εκχωρώντας την κινητή και ακίνητη
περιουσία του δήμου, αναθέτοντας τα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα, κάνοντας διάφορα προγράμματα εκμάθησης προφανώς με αμοιβή κ.ο.κ. Στο σπίτι επομένως του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.
Για να είναι όμως καθαρό σε όλους. Δεν είχατε πρόθεση να αλλάξετε καμία τέτοια πολιτική γιατί ακριβώς αυτή την πολιτική πρεσβεύεται. Γιατί αυτή είναι η πολιτική σας. Ποια πολιτική; Την πολιτική που λέει σκύβω το κεφάλι, αποδέχομαι το μέχρι εκεί μπορώ, τι να κάνω, στα λόγια επανάσταση και στην ουσία, εφαρμόζετε κατά γράμμα, μα κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική. Διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ρίχνοντας το ανάθεμα στα μνημόνια και τους θεσμούς, στο απυρόβλητο η κυβέρνηση και η πολιτική της, συνολικότερα ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που απόρροια του είναι και αυτά που συζητάμε.
Χαρακτηριστικό είναι το εξής. Την ώρα που διατυμπανίζεται την χρηστή διαχείριση και το πλεόνασμα του δήμου την ίδια στιγμή χαρατσώνετε επιπλέον τον λαό. Του τα παίρνετε από παντού. Δημοτικά τέλη – από τα υψηλότερα στον Πειραιά και ο δήμαρχος λέει πως πρέπει εκτός των άπορων δημοτών μας όλοι οι άλλοι να πληρώσουν, και γι αυτό δεν κατεβάζει τα δημοτικά τέλη σε κατοικία και μικροαυτοαπασχολούμενους. Στον πολιτισμό, και αθλητισμό όπως είπαμε χρειάζεται να δώσεις από 120€ το χρόνο. Στους γονείς στους παιδικούς σταθμούς που αναγκάζονται να πληρώνουν χαρτική ύλη για τα παιδιά.
Κλαίγεστε για τον Καλλικράτη, και για την κυβέρνηση δεν βγάζετε άχνα. Προφανώς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχουν ευθύνη για το αντιδραστικό νομοθέτημα και του Καλλικράτη. Αλλά θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να ψελλίσετε μια κουβέντα για την κυβέρνηση που μέσα στα άλλα που «ξέχασε» να κάνει, ήταν και η κατάργηση του κακού Καλλικράτη που τώρα επειδή τον φέρνει εκείνη μεταμορφώθηκε σε πριγκιπόπουλο και μας τον φοράει καπέλο. Αντίθετα τι λέτε για την κυβέρνηση, ότι είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, έχει κάνει πράγματα και είναι διαφορετική. Αυτά λέτε την συνέντευξη του δημάρχου. Εμάς βέβαια δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση, το είχαμε πει από την πρώτη μέρα και διαρκώς
επιβεβαιωνόμαστε. Φαίνεται ότι έχετε πολλά γραμμάτια να ξεπληρώσετε ακόμα.
Ένα ζήτημα ακόμα. Υπάρχουν εργαζόμενοι 9 τον αριθμό, όπου τους χρωστάει το ΚΕΚ περίπου 20.000€. Ήταν εργαζόμενοι με το πρόγραμμα 53-64, ώστε να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη. Τελείωσε το πρόγραμμα, έμειναν οι άνθρωποι χωρίς δουλειά και τους χρωστάτε και από πάνω. Αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώσει τώρα. Είναι κοροϊδία. Εκτός της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που υπάρχει, δεν γίνεται να φέρεστε σε εργαζόμενους που προσέφεραν στο δήμο μ αυτό τον τρόπο. Είναι αυτονόητο για μας πως πρέπει να τελειώσει τώρα αυτή η υπόθεση, να δεσμευτείτε για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Με βάση αυτά δεν θα συμμετέχουμε στο ΔΣ του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, θέλουμε όμως ως δημοτικοί σύμβουλοι να λαμβάνουμε γνώση, να μας αποστέλλονται, τα θέματα που θα συζητιούνται.