Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Είναι γεγονός ότι και φέτος περισσότερα από 60.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης και υποδομών. Μετράμε παιδιά που μένουν μακριά από την Προσχολική Αγωγή, με τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και της ΕΕ. Στα παιδιά αυτά προστίθενται χιλιάδες των οποίων οι γονείς δεν έκαναν αίτηση, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής (άνεργοι, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εισοδηματικά κριτήρια κλπ.).

Το ίδιο ισχύει και στο δήμο μας, καθώς πέραν των περίπου 90 παιδιών  που έμειναν τελικά εκτός παιδικών σταθμών, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 880 παιδιά που χρήζουν προσχολικής αγωγής, βάση της ηλικίας τους, που δεν έκαναν καν αίτηση και τα οποία θα αναζητήσουν προφανώς αλλού την τύχη τους. Είτε έμειναν στο σπίτι, είτε αν είναι προνήπια επέλεξαν την προσχολική αγωγή, με τα αντίστοιχα προβλήματα, είτε πήγαν σε ιδιωτικές δομές, που είναι άλλωστε και η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για άνοιγμα κάθε χρόνου θητείας της ενός παιδικούς σταθμού, αποδείχτηκαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Ενώ υπάρχει ο κίνδυνος, τα επόμενα δύο χρόνια, αρκετοί παιδικοί σταθμοί της πόλης (πάνω από πέντε) να κλείσουν, αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας του νέου θεσμικού πλαισίου (π.δ. 99/2017). Η κατάσταση κάθε χρόνο θα γίνεται χειρότερη, με δεδομένο ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μειώνονται χρόνο με το χρόνο, με κατεύθυνση να μηδενιστούν και την λειτουργία του προγράμματος να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κράτος.
Το άνοιγμα της «Παιδικής Στέγης ΚΡΩΣΦΗΛΔ» παρέχει σημαντική ανακούφιση στις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν λύνει το πρόβλημα της ικανοποίησης της σύγχρονης ανάγκης, για ασφαλείς, δημόσιες, δομές προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, όρους και προϋποθέσεις. Μια εξέλιξη που έρχεται μετά από πολύχρονους αγώνες του μαζικού - λαϊκού κινήματος της πόλης μας, έτσι όπως αυτοί εκφράστηκαν μέσα από την Λαϊκή Επιτροπή, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς.
Οι φιέστες της δημοτικής αρχής, με προσκαλεσμένα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για το άνοιγμα της «ΚΡΩΣΦΗΛΔ», δεν είναι μόνο αντιστρόφως ανάλογες της συμμετοχής της στους αγώνες αυτούς. Δεν συνιστούν μόνο καπηλεία αυτών των αγώνων, αφού η ίδια ήταν απούσα από αυτούς. Να θυμίσουμε μόνο ότι η δημοτική αρχή, πριν αναδειχθεί σ’ αυτή τη θέση αλλά και μετά, μίλαγε για αγορά του σταθμού, από το «ευαγές» Ίδρυμα, που και σήμερα έχει στο χέρι τον σταθμό. Δηλαδή η δημοτική αρχή έλεγε να πληρώσουμε κι από πάνω, για να πάρουμε αυτό που μας ανήκει!!!! Να θυμίσουμε ότι η πολυθρύλητη παραχώρηση στο Δήμο, αφορά σε 5+5 χρόνια και μετά επιστροφή ξανά στο Ίδρυμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πληρώσαμε κι από τις τσέπες μας, για την ανακατασκευή του παιδικού σταθμού, που ήταν ξεχασμένος για χρόνια με ευθύνη του Ιδρύματος, 260.000 €. Την αλλαγή της στάσης της, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, έχει το θράσος να την εμφανίζει ως «συμμετοχή στους αγώνες» για την διεκδίκησή της, κάνοντας το μαύρο-άσπρο. Το γεγονός ότι τα 125 παιδιά που αρχικά θα φιλοξενούνταν στον σταθμό έγιναν 75, ότι και οι ίδιοι ομολογούν την έλλειψη προσωπικού για την σωστή λειτουργία του, τα προσπερνούν ως λεπτομέρειες.
Στόχος των πανηγυρισμών της δημοτικής αρχής, είναι ο εξωραϊσμός,  η στήριξη και συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που

  μειώνει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση (μόνο φέτος κατά 100 εκ. €)
→ προωθεί  τις ελαστικές εργασιακές  σχέσεις των παιδαγωγών και απαγορεύει τους διορισμούς μόνιμου προσωπικού
→ προωθεί  την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματική δράση στο χώρο της προσχολικής αγωγής
→ πετάει στους δήμους την ευθύνη για ανέγερση σύγχρονων κτιριακών υποδομών.

Αυτή την πολιτική στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει η δημοτική αρχή 4 χρόνια τώρα. Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε ένα δελτίο τύπου που να καταγγέλλει, να καταδικάζει αυτή την βάρβαρη πολιτική που αφήνει χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο εκτός παιδικών σταθμών. Κάνει ότι μπορεί να αποπροσανατολίσει το μαζικό - λαϊκό κίνημα και τους φορείς της πόλης μας, μέσα από την λογική του «μικρότερου κακού» και μέσα από φιέστες εξωραϊσμού της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Και ήρθε η ώρα να εισπράξει τα γραμμάτια, για τις υπηρεσίες που απλόχερα πρόσφερε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την βρώμικη πολιτική της. Ο δήμαρχος και η διοίκησή του, πήραν και με την βούλα το χρίσμα του δεκανικιού της αντιλαϊκής πολιτικής, από το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο εκλεκτός του στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Διοίκησης.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας και η πάλη μας για την ικανοποίηση των αναγκών μας. Για να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς την επόμενη χρονιά.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης να μην δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την δημοτική αρχή. Να μην εφησυχάσουν. Να κάνουν κριτήριο ψήφου τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει τόσα χρόνια από τις αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθούνται απ όλες τις κυβερνήσεις και να ενισχύσουν το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση παντού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

● παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών
● προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων
● σίτιση με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό
● ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
● δημιουργία από το κράτος υποδομών που να καλύπτουν τη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών
● άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους

                                                                                                            ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2019