Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ











ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πάγια θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι η μη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 2317/19-6-18) και στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων – που κατά τα άλλα τελείωσαν – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εκχώρηση στην ΕΕΣΠ (υπερταμείο – πρώην ΤΑΥΠΕΔ) ακόμη 10.199 ακίνητων του δημοσίου, συνολικής έκτασης περίπου 511.357,451τ.μ. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 12 ακίνητα στη Δραπετσώνα και 38 ακίνητα στο Κερατσίνι.

Τα ακίνητα αυτά αποτελούν πλέον «εγγύηση» για την αποπληρωμή των ντόπιων και ξένων δανειστών του κρατικού χρέους. Στον κατάλογο που αφορά στο δήμο μας βρίσκονται σχολεία, αθλητικοί χώροι, παιδικές χαρές, πλατείες, τμήμα του πάρκου Σελεπίτσαρι, η περιοχή ανάπλασης του «ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ» στον Αγ. Διονύσιο και αλλά που δεν έχουν ακόμα επακριβώς προσδιοριστεί. Είναι η συνέχεια της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μετά τα λιμάνια, αεροδρόμια, πρώην δημόσιων επιχειρήσεων και εκτάσεων  φιλέτα (π.χ. Ελληνικό) που ξεπουλήθηκαν για να πιαστούν οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων και να δοθούν βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Να θυμίσουμε ότι με τον πρόσφατο νόμο "Κλεισθένης I" νομοθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, η τήρηση βάσης δεδομένων με τίτλο "Καταγραφή Ακίνητης Περιουσίας ΟΤΑ", όπου καταγράφονται το σύνολο των στοιχείων των ακινήτων των δήμων και των νομικών τους προσώπων, "με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίησή" τους. Δηλαδή όσο το δυνατό γρηγορότερο και απρόσκοπτο ξεπούλημα τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παίρνοντας το νήμα των ιδιωτικοποιήσεων από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ενισχύει ακόμα περισσότερο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, πολιτική στην οποία συμφωνεί και επαυξάνει η ΝΔ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

Στη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο στις 24/10/2018, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να παρθεί απόφαση καταγγελίας - καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπουλά δημόσια περιουσία, να μην δοθεί κανένα ακίνητο που αφορά τα διοικητικά όρια του Δήμου μας, καθώς και την αυτονόητη χρήση ένδικων μέσων για την ακύρωση αυτής της επαίσχυντης απόφασης της κυβέρνησης στο ΣτΕ.          
     
Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να το κάνει, γιατί στηρίζει και εξωραΐζει την πολιτική  της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνήθηκε για μια ακόμα φορά ανάμεσα στις δεκάδες άλλες - μέσα στα 5 χρόνια που διοικεί το Δήμο - να πάρει θέση ενάντια σε μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι από τότε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει το χρίσμα του στην δημοτική αρχή Βρεττάκου για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές.

«Καθείς εφ ω ετάχθη…» και η δημοτική αρχή έχει ταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με μια πολιτική που είναι προσηλωμένη στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις, που διατηρεί την εργασιακή ζούγκλα, που χτυπάει το λαό και τους εργαζόμενους και δίνει τη δημόσια περιουσία «δώρο» στο κεφάλαιο.

Στην ίδια πλευρά υπηρέτησης αυτής της πολιτικής βρίσκονται και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Παράδειγμα αποτελεί ο υποψήφιος της Ν.Δ. κος Διαλινάκης, ο οποίος πουθενά  δεν κάνει κουβέντα για την αντίθεσή του με την δημιουργία και ύπαρξη του υπερταμείου. Αντίθετα αφήνει στο απυρόβλητο αυτή την πολιτική, ανακινώντας ζήτημα μόνο για μέρος των ακινήτων και όχι για το σύνολο αυτών ή την πολιτική που ξεπουλάει την δημόσια ακίνητη περιουσία.

Το συμπέρασμα απλό. Όσο και να θέλουν να διαφοροποιηθούν, η πολιτική τους θέση είναι ίδια. Πως και ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως αυτά εκφράζονται σε κάθε περίοδο.

Ως ΚΚΕ και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλουμε αυτή την προσπάθεια εκχώρησης δημόσιας περιουσίας και όσους στηρίζουν αυτή την πολιτική, για την εξυπηρέτηση των δανείων. Είναι μια ακόμα προϋπόθεση για την τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων και την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων. Τα ακίνητα και οι εκτάσεις αυτές αποτελούν δημόσια περιουσία, που είτε εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, είτε θα μπορούσε να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού.
Δεν θα επιτρέψουμε καμία αμφισβήτηση όλων όσων ο λαός κέρδισε με τους αγώνες του, ώστε να μπορεί να έχει όλες τις υποδομές και τους χώρους για να ικανοποιεί τις ανάγκες του σε μόρφωση, ψυχαγωγία, αθλητισμό.
Δεν θα δεχθούμε να ξεπουληθούν οι αθλητικοί χώροι, τα σχολεία, οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης μας.

Κερατσίνι, 7/2/2019